Semenke susama – izvor zdravlja!

06/09/2016 09:10

Semenke susama – izvor zdravlja!

Iako se najčešće koriste samo kao dodaci u kuhinji, ove sitne semenke su zapravo pune različutuh zdravih sastojaka koji bi trebalo da budu deo svakodnevne ishrane.

Zahvaljujući svom sastavu, semenke susama mogu pomoći ženama u trudnoći ili menopauzi, ljudima koji imaju probavnih problema i slično.

Hranljivost susama

Iako su veoma sitne, njihova hranljiva vrednost je velika. Odličan su izvor bakra, mangana i gvožđa, kao i magnezijuma i fosfora. Samo 28 grama semenki susama može da zadovolji 10 odsto dnevne potrebe za vitaminima B kompleksa, kao i vitamina B1, B6 i B9 koji su veoma značajni tokom trudnoće jer pomažu pravilan razvoj fetusa, dok trudnicama daju dodatnu energiju koja im je potrebna.

Osim ovih sastojaka, u semenkama susama se nalazi i visok nivo proteina, kao i zdrave masnoće – uglavnom mononezasićene i polinezasićene masne kiseline.

Susam kao izvor gvožđa

Jedan od češćih problema ženama u trudnoći je nedostatak gvožđa, pa u ovom periodu postoji dodatna potreba za ovim mineralom, jer zbog nedovoljno gvožđa može doći do anemije. Semenke susama mogu sadržati čak 14,5 mg gvožđa u samo 100 grama, što ih čini odličnim izvorom gvožđa.

Jačanje imunog sistema i borba protiv bolesti

Fitinska kiselina se nalazi u vlaknastim delovima semenki, celovitih žitarica i mahunarki, a pomaže u sprečavanju razvoja raka debelog creva i jačanju imunog sistema, koji je presudan za sprečavanje bolesti.

Upravo se fitinska kiselina nalazi u velikoj meri i u semenkama susama, u kojima se nalaze i lignane – materije koje omogućavaju apsorpciju vitamina E, utiču na regulaciju masnoćeč u krvi i pomažu u stabilizaciji šećera u krvi, kao i smanjenju nivoa holesterola u krvi.

Manje poznata vrsta susama - crni susam

Manje poznata vrsta susama – crni susam

Crni susam – manje poznata vrsta

Osim “običnog” susama, koji je svima manje-više poznat, postoji i crni susam koji je specifičan po svom gorkastom ukusu. Kao i “običan” i ovaj susam se sastoji od velike količine magnezijuma i kalcijuma koji su veoma važni za regulaciju kvrnog pritiska, a smanjuju rizik od pojava migrena i poboljšavaju kvalitet sna.

Takođe, magnezijum i kalcijum su veoma važni za žene koje su u menupauzi, kako bi im smanjili određene simptome kao što su navale vrućine i slično.

Pomoć za dobru probavu

Još jedna od dobrih strana susama jesu i vlakna od koji se sastoji, a koja se brinu za zdravu i redovnu probavu – što je veoma značajno kako onima koji sa ovim imaju problema, tako i sa onima koji ne pate od ovih problema.

Kako bi što bolje iskoristili ova dijetalna vlakna, kojih u 30 grama semenki ili oko 3 grama, dovoljno je da šaku susamovih semenki dodamo u salatu, voćni šejk, u supe, jogurt i slično.

06/09/2016 09:10

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments