Pospani ste posle jela? Evo zašto se to dešava!

25/11/2016 12:35

Pospani ste posle jela? Evo zašto se to dešava!

Veliki broj ljudi ima “problem” sa pospanošću nakon obroka, što je usko povezano sa onim što su jeli – zbog čega bi trebalo da češće obraćaju pažnju na svoju ishranu.

Do pospanosti dovodi veća količina proteina i soli u hrani, ali i količina hrane koju pojedemo za jedan obrok, zaključili su naučnici sa The Scripps Research Instituta u SAD-u.

Nakon istraživanja u kom su pratili ponašanje voćnih mušica, naučnici su povezali konzumiranje određene hrane sa osećajem pospanosti i potrebom za snom nakon toga – što se dešava i ljudima i mušicama.

Hrana koja uspavljuje

Rezultati praćenja ponašanja voćnih mušica nakon jela pokazuju da mušice koje su više jele – duže spavaju kasnije, gde san može da traje od 20 do 40 minuta, nakon čega su se vraćale u normalno stanje budnosti.

Kako bi se ustanovilo da li postoji povezanost ovog stanja sa određenim namirnicama – mušice su dobile hranu koja se sastoji od proteina, soli ili šećera, nakon čega je jedno bilo jasno – proteini i so utiču na san nakon obroka, dok namirnice sa većom količinom šećera u sebi ne mogu da dovedu do ovog stanja.

Zato – ukoliko želite da izbegnete ili pak da izazovete potrebu za snom nakon jela, pažljivo birajte šta ćete pojesti za taj obrok.

25/11/2016 12:35

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments