Zašto zapravo pričamo u snu?

24/01/2018 09:18

Zašto zapravo pričamo u snu?

Procenjuje se da oko 5% odraslih osoba redovno priča u snu, dok je taj procenat nešto veći kod dece. Znate li zašto se to dešava?

Somnilogija, odnosno pričanje u snu, je upravo to- nesvesno govorenje dok spavamo. Epizode somnilogije idu od mumlanja, izgovaranja nepovezanih reči do kompletnih monologa. Neki ljudi mogu da imaju i razgovor sa ljudima u svojoj okolini, koji su budni.

Pričanje u snu može da se dogodi u bilo kojoj fazi, ali najizraženije je naravno tokom REM faze, kada sanjamo. Somnilogija je kratkoročna i nije produkt racionalnog.

Šta izaziva pričanje u snu?

Nacionalna fondacija sna navodi da somnilogiju izaziva nekoliko faktora. Pored stresa, depresije i nedostatka sna, na pričanje dok spavamo utiče konzumacija alkohola ili mmurluk, kao i još nekoliko faktora. Takođe, somnilogija može biti povezana sa drugim oboljenjima, naročito sa poremećajem sna i noćnim morama. U retkim slučajevima kod odraslih, pričanje u snu je povezano sa mentalnim oboljenjima ili noćnim napadima.

Iako pričanje u snu nije opasno po zdravlje, može biti iritantno za osobu koja spava s vama. Zato, ukoliko ovo radite, potrudite se da dovoljno spavate, da se držite rasporeda spavanja i izbegavajte alkohol i tešku hranu pre odlaska na spavanjel.

 

24/01/2018 09:18

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments