Zašto bi trebalo jesti jagode?

19/05/2015 14:04

Zašto bi trebalo jesti jagode?

Jagode su među omiljenim voćem većine ljudi, a njihova sezona upravo kreće. Najčešće su deo voćnih salata, nalaze se u tortama ili ih jedemo jednostavno umočene u šlag ili čokoladu.

Osim toga što su ukusne, jagode su i zdrave, a njihov uticaj na organizam je veoma pozitivan.

Jagode – deo dobre dijetejagode-vocna-salata

S obzirom na to da sadrže antocijanine, jagode pomažu pri sagorevanju masnih naslaga jer ih organizam koristi kao gorivo. Pored toga, antocijanin takođe pozitivno utiče i na kratkotrajno pamćenje.

Jagodama protiv bola

Ukoliko bar tri puta nedeljno jedete jagode, velike su šanse da ćete u potpunosti smanjiti rizik od upala. Jagode deluju antiupalno i ublažavaju bol, a prema istraživanjima – jagode smanjuju markere upale.

Poboljšavaju opšte zdravlje organizma

Jagode su bogate flavonoidima koji se bore sa kancerogenim ćelijama i sprečavaju njihovo množenje. Fenolne kiseline imaju i antialergena svojstva pa pomažu i u smanjenju biohemijskih procesa koji su povezani sa alergijskim reakcijama. Naravno, postoje i ljudi koji su alergićni baš na jagode, ali ostalim ljudima one pomažu da se izbore sa alergijama koje imaju.

Jagode regulišu nivo šećerajagode-slag

Često se raspravljalo o tome da li osobe sa povišenim šećerom smeju da jedu jagode ili ne, ali je dokazano da su jagode zapravo odličan regulator šećera u krvi. Za značajno smanjenje nivoa šećera dovoljno je pojesti samo 130 grama svežih jagoda.

Jagode – eliksir mladosti

Zahvaljujući tome što su bogate antioksidantima, jagode štite naše telo od slobodnih radikala koji izazivaju mnoge bolesti i ubrzavaju starenje. Jagode su, po koncentraciji antioksidanata na četvrtom mestu, što pokazuje njihovu efikasnost u održavanju našeg organizma zdravim ali i mladim.

Pored toga što su toliko dobre za naše telo, još su i veoma ukusne. Da li je potreban još neki razlog kako bismo ih jeli u što većim količinama?

19/05/2015 14:04

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments