Koji su najčešći “okidači” anksioznosti?

15/09/2017 12:09

Koji su najčešći “okidači” anksioznosti?

Anskiozni napadi mogu da se dogode kada god i gde god, a uglavnom, bez prethodnih upozorenja. I pored toga, postoje takozvani “okidači” koji ubrzavaju nastajanje anskioznog napada, a ovo su neki od njih.

Pre svega, veoma je važno napraviti razliku između okidača anskioznosti i uzročnika anskioznosti. Okidači su problemi zbog kojih se oboljenje pogoršava, dok su uzroci anksioznosti događaji koji su uzrokovali samu bolest.

Prirodni okidači

Dugotrajan stres je prvi prirodni okidač. Pored stresa na poslu na primer, anksioznost može da pogorša i dugotrajna bolest, problemi u porodici ili na ljubavnom planu. Ovi okidači su veoma česti, a anksiozni napadi koji se pri tome događaju, su kratkotrajni.

“Nevidljivi” okidači

U pitanju su okidači koje ni ne primećujete ili ne obraćate pažnju na njih, pa ipak, utiču na anskioznost. Pored na primer nereda, nevidljivi okidači su i previše vremena za razmišljanje o budućnosti, nedostatak životnih ciljeva, te ružne misli.

Kako sprečiti okidače?

Najjednostavniji način da sprečite ili pak ublažite anksiozne napade jeste da se fokusirate na prevenciju. Zdrav način života, koji podrazumeva i fizičku aktivnost, izbegavanje stresnih situacija, razgovaranje o oboljenju sa najbližima, te zdrava ishrana mogu i te kako da umanje anksioznost.

15/09/2017 12:09

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments