Kako da znate da jedete previše soli?

24/08/2016 16:41

Kako da znate da jedete previše soli?

Iako na to ne obraćamo previše pažnje, ali stručnjaci tvrde da prosečna osoba u toku dana unese čak tri puta više soli nego što je potrebno.

Upravo previše soli u organizmu može da dovede do različitih zdravstvenih problema. Ovo su znaci da unosite previše soli u organizam (i da bi trebalo sa tim da prestanete!):

Problemi sa bubrezima

Natrijum iz soli utiče na rad bubrega, a ukoliko unosite previše soli tokom dana – može doći do stvaranja bubrežnog kamenca, a samim tim i do problema sa funkcionisanjem bubrega. Ljudi koji imaju problema sa bubrezima inače trebalo bi da pojedu najviše jednu malu kašiku soli dnevno, a ukoliko imaju ozbiljnije probleme sa bubrezima – ova količina bi trebalo da bude još manja.

Osećaj nadutosti i natečenosti

Da li vam se nekad desilo da se odjednom osećate naduto ili natečeno? Da li vam se možda ovo dešava i češće? To je znak vašeg organizma da unosite previše soli u sebe-

Dovoljno je da samo jedan dan preterate sa količinom soli koju ste uneli u sebe i da uzrokujete edeme – oticanje tkiva koje nastaje zbog nakupljanja tečnosti – što je posledica prevelike količine natrijuma koji se nalazi u soli.

Često ste žedni

Upravo je ovo jedan od najjasnijih signala koje vam telo daje da ste uneli previše soli. Kada jedete namirnice sa visokim nivoom natrijuma popijte što veću količinu tečnosti (vode) kako biste povratali balans u organizmu.

Međutim, ako žeđ ne prestaje duže vreme, trebalo bi da posetite doktora jer neutoljiva žeđ može biti jedan od tihih simptoma dijabetesa.

Visok krvni pritisak

Ako često imate visok pritisak – znajte da je to posledica prevelikog unosa soli koji veoma loše utiče na zdravlje srca i krvnih sudova, zbog čega i dolazi do povišenog pritiska.

24/08/2016 16:41

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments