Ovako vam telo pokazuje da mu fali cink – nemojte ignorisati

05/06/2015 10:48

Ovako vam telo pokazuje da mu fali cink – nemojte ignorisati

Naše telo reaguje na sve nedostatke, pa je zato jako bitno obratiti pažnju i ne ignorisati prve znake zdravstvenih problema.

Jedan od najznačajnijih elemenata koji su potrebni organizmu kako bi funkcionisznao kako treba je cink. Ovaj mineral jedan je od najvažnijih za zdravlje jer potpomaže rad imunog sistema – doprinosi produkciji anti tela i limfocita, čime se aktivira imuni sistem.

Pored toga, cink je veoma snažan antioksidans koji utiče na stvaranje slobdnih radikala u očima, čime ih štiti od različitih bolesti.

Najčešći simptomi da vašem organizmu nedostaje cink jeste osećaj napetosti i umora, što može da vodi ka depresiji, a mogu nastati i problemi sa kožom i kosom ili plodnošću.

S obzirom na to da cink utiče na mnoge procese u telu, neophodno je održavati dovoljan nivo ovog minerala. Dnevna doza koju je potrebno uneti u organizam je od 12 do 15 mg, odnosno ovoliko cinka je potrebno organizmu svakog dana kako bi normalno funkcionisao.

Osim što je štetno imati manje od potrebne količine cinka u organizmu, i višak cinka može negativno uticati na zdravlje. Količina veća od 200 mg u organizmu može dovesti do bolova u stomaku, mučnine i nagona za povraćanje, ali i do dehidratacije, letargije, anemije i nesvesticu.

Ipak je potrebna količina cinka relativna i zavisi i od faktora kao što su pol, starost, fizička kondicija. Na primer, žene tokom menstrualnog ciklusa bi trebalo da unose veće količine cinka nego obično, dok je višak cinka posebno štetan u trudnoći i može negativno da utiče na plod.

Kako bi održali dobro zdravlje i dovoljan nivo cinka u organizmu najbolje je konzumirati namirnice koje su bogate ovim mineralom – integralne žitarice, orasi, lan i susam, konjsko meso, žumance, riba, ostrige, spanać, grašak, bornija, pečurke… Potrebno je naglasiti da se cink bolje apsorbuje iz namirnica životinjskog porekla.

Za šta je važan cink?

Cink je neophodan element koji štiti kožu od sušenja, nokte od lomljenja, a kosu od pojave peruti i nekomernog opadanja. Pored toga, utiče i na brže zarastanje rana, a naročito opekotina, a oči štiti od raznih bolesti.

Hormon rasta u velikoj meri zavisi od cinka i potrebna mu je određena količina ovog minerala kako bi funkcionisala pravilno. Cink takođe utiče i na proizvodnju testosterona i na pokretiljivost spermatozoida.

Kako bi se izbegli problemi sa učenjem, ponašanjem i problemi emotivne prirode, organizam mora imati dovoljnu količinu cinka svakog dana.

Kako dolazi do deficita cinka?

S obzirom na to da se cink u organizam najčešće unosi ishranom, upravo je nepravilna ishrana i namirnice koje se svakodnevno konzumiraju, a nemaju (dovoljno) cinka u sebi, razlog što dolazi do deficita cinka u telu.

Savremena ishrana čoveka, bazirana na brzoj hrani, ne pruža ni približno doboljno minerala i vitamina, a pored toga, nezdrave navike kao što su pušenje i prekomerno konzumiranje kafe i alkohola, samo doprinose iscrpljivanju cinka iz organizma.

Simptomi nedostatka cinka su:

  • česte prehlade i infekcije
  • suvoća i ogrubelost kože
  • sporo zarastanje rana, opadanje kose (kao i dlake obrva i trepavica)
  • gubljenje apetita i naglo mršavljenje
  • teško prilagođavanje očiju na mrak
  • apatično ponašanje, zaboravnost i depresivna osećanja
  • impotencija i neplodnost (kod oba pola)

Kako nadoknaditi manjak cinka?

Ukoliko organizam ne dobija dovoljno cinka iz namirnica, on se može nadoknaditi uzimanjem suplemenata sa dodatkom ovog minerala. Najbolja za organizam je kombinacija cinka sa vitaminom B6 jer oni zajedno smanjuju proizvodnju histamina i na taj način se suzbijaju alergijske reakcije.

05/06/2015 10:48

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments