Putovanje u inostranstvo

16/09/2014 10:28

Putovanje u inostranstvo

Put u inostranstvo zahteva pažljivo planiranje. Ovde možete pogledati nekoliko saveta koji će vam pomoći da vaše putovanje prođe onako kako treba. 

Bilo da je u pitanju studiranje u inostranstvu, rad u nekoj drugoj državi ili pak turistička poseta, obratite pažnju na sledeće stvari.

Bezbednost i zdravlje

Ako niste sigurni da li ste dovoljno zdravi za put, posetite doktora. Proverite da li imate sve neophodne lekove, vakcine i recepte. Preporučuje se da ne putujete u inostranstvo bez zdravstvenog osiguranja. Ovo vam najčešće obezbeđuju agencije za putovanja, ali ako putujete samostalno, proverite šta vam treba za zdravstveno osiguranje.

Ponesite bar jednu kopiju pasoša. Nikad ne znate da li ćete izgubiti pasoš tokom boravka u inostranstvu, ili da li će vam neko ukrasti dokumente. Sa kopijom pasoša ćete znatno olakšati proceduru povratka u zemlju ukoliko nemate original. Takođe možete napraviti jednu elektronsku kopiju koju ćete čuvati na email nalogu, za svaki slučaj.

Prijavite odlazak ambasadi. Ako dođe do nekog problema dok ste u inostranstvu, lakše ćete stupiti u kontakt sa ambasadom i rešiti sve nezgodne situacije.

Novac

Proverite kursnu listu pre polaska, kao i kreditnu karticu. Ne želite da se nađete u situaciji da vam kreditna kartica ne važi u zemlji u koju ste otišli. Nisu sve kartice iste, većina koristi čip i pin tehnologiju, ali neke koriste magnetne trake.

Nemojte menjati novac čim stignete. Menjačnice na aerodromima ili blizu granice umeju da budu dosta neisplative. Nađite bankomat, banku, ili menjačnicu sa redovnim kursom.

Uvek imajte gotovinu sa sobom. Trebaće vam u javnom prevozu ili sličnim mestima gde se kreditne kartice ne koriste.

Ako vam kartica ne radi, javite se vašoj banci. Banke ponekad mogu da posumnjaju da se nešto sumnjivo dešava ako vam je kartica aktivna u inostranstvu pa je isključe kao bezbednosnu meru.

Proverite da li zemlja u koju putujete naplaćuje ulaz. Cene ulaza ponekad mogu ići i do 100-200 evra pa vam to može značajno smanjiti budžet.

Istraživanje

Što ranije kupite kartu za neku destinaciju, to će vam se više isplatiti. Ako ste sigurni da želite da putujete negde, nemojte da čekate, kupite kartu ili rezervišite aranžman.

Nabavite tekstualne vodiče i mape koje možete stalno nositi sa sobom. U vodičima često možete naći neke korisne fraze i mesta koja možete posetiti. Postoje i mnoge korisne aplikacije za Smart telefone koje će vam pomoći da se snađete u inostranstvu.

Proverite da li ima nekih zanimljivih dešavanja u gradu u kom boravite. Festivali, ceremonije i kulturna dešavanja vam znatno mogu dočarati doživljaj zemlje ili grada. Takođe ne zaboravite da probate neka tradicionalna jela.

Tehnologija

Proverite kakvi su ulazi za utičnice i koja se voltaža koristi u zemlji u koju putujete. Možda će vam trebati adapter pa je bolje da ga nabavite pre polaska nego da za to trošite vreme u inostranstvu.

Takođe proverite voltažu na vašim fenovima, električnim brijačima i ostalim spravama. Ako nije dovoljno visoka, nećete moći da ih koristite.

Pakovanje

Ponesite rezervnu garderobu u rancu ili torbi koju stalno nosite sa sobom. Ako putujete avionom, može se desiti da vam zagube kofer pa biste morali da kupujete novu garderobu ili da nosite samo jedan par odeće.

Ne zaboravite da ponesete nešto hrane jer nećete uvek imati vremena da sednete negde ili da tražite neku brzu hranu.

16/09/2014 10:28

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments