Šta se iz Srbije izvozi u inostranstvo?

17/11/2014 13:04

Šta se iz Srbije izvozi u inostranstvo?

Neki proizvodi koji poreklo vode iz Srbije traženi su širom sveta. Oni se mogu naći u zapadnoj Evropi, Americi, Africi i Aziji.

Među ovim proizvodima našli su se “najlepše želje”, pršuta, ajvar, kajmak, sir, rakija, maline, ali ipak, neki su mnogo uspešniji od drugih.

Pogledajte koji su to:

Oružje

Moderna tehnologija proizvodnje oružja učinila je da proizvodi “Zastava oružja” postanu veoma traženi na svetskom tržištu, a neki od najtraženijih proizvoda su “CZ 999 škorpion”, “E39” i dalekometna puška “crna strela”.

Direktor ove kragujevačke kompanije Rade Gromović rekao je da je konkurencija na tržištu žestoka, pa se može opstati samo izuzetnim kvalitetom proizvoda. “Zastava oružje” nalazi se na tržištu preko 160 godina.

Artikli od kože

Kompanija “Manual” iz Novog Sada odavno je osvojila tržište kao specijalista za izradu predmeta od kože. Od torbi, preko kaiševa, do nesesera, “Manual” isporučuje svoje proizvode u sve republike bivše SFRJ, kao i u Norvešku, Češku, Švajcarsku, Švedsku, Nemačku, Australiju, Rusiju i Veliku Britaniju.

Mamci

Čačansko preduzeće “Ugly duckling” (“Ružno pače”) svoje varalice izvozi u čak 28 zemalja u svetu. Čak 88% godišnje proizvodnje veštačkih mamaca namenjenih za sportski ribolov ide za inostranstvo.

Trenutno se proizvodi izvoze u Kanadu, Ameriku, Kolumbiju, Čile, Rusiju, Litvaniju, Estoniju, Ukrajinu, Slovačku, Italiju, Finsku, Nemačku, Holandiju i Japan. U ponudi se nalazi više od 1.200 vrsta mamaca, a mesečno se proizvede od pet do deset hiljada varalica.

IT sektor

Naučnici sa beogradskog instituta “Mihajlo Pupin” zaposleni u preduzeću “Automatika” obezbedili su svoju poziciju na svetskom tržištu zahvaljujući konstantnom praćenju tehnološkog razvoja, a čak i predstavljaju ozbiljniju konkurenciju velikim stranim kompanijama.

Milenko Nikolić, direktor “IMP-Automatike”, kaže da je reč o kvalitetnim sistemima upravljanja, uređajima i softverima različitih tehnologija koje zadovoljavaju visokotehnološke standarde. Sistemi ove kompanije postavljeni su na oko 70 odsto srpskih termoelektrana i na svim hidroelektranama.

Oni projekte realizuju i u zemljama regiona i u Rusiji, a uglavnom se radi o sistemima za upravljanja saobraćajem, tj. naplatu putarine. Planiraju i velike poslove u Turskoj, Egiptu i Nigeriji.

Izvor: Novosti.rs

17/11/2014 13:04

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments