Pet znakova koji ukazuju na nedostatak magnezijuma u telu

14/03/2015 15:35

Pet znakova koji ukazuju na nedostatak magnezijuma u telu

Magnezijum je izuzetno važan mineral koji ima nebrojeno mnogo uloga u ljudskom telu. Svi naši vitalni organi zahtevaju magnezijum kako bi pravilno funkcionisali, i bez njega naše telo ne bi moglo pravilno da se razvija.

Uprkos njegovoj važnosti, prosečna osoba ima veliki nedostatak magnezijuma u telu. Zapravo, grupa američkih naučnika tvrdi da 68 do 80% populacije SAD-a pati od nedostatka magnezijuma- stanja koje može dovesti do ozbiljnih medicinskih poremećaja kao što su osteoporosis, dijabetes tipa 2 i kardiovaskularna oboljenja. Upravo zato, važno je da se svi upoznamo sa znakovima koji nas upozoravaju na nedostatak magnezijuma.

Iako pet znakova koji su dole navedeni nisu jedini, oni su najčešće uočeni i najpoznatiji.

Ako osećate  ove simptome svakodnevno, razmislite o tome da unosite više magnezijuma (konzumirajte više hrane koja je bogata magnezijumom, kao što je zeleno povrće ili jezgrasto voće), i proverite da li će ovi simptomi nestati.

Grčenje mišića

massage-389716_1280

Usled nedostatka magnezijuma dolazi do grčenja mišića

Magnezijum je mineral koji dopušta našim mišićima da se opuste. Kada našem telu nedostaje magnezijum, počinjemo da imamo problema sa mišićima, osećamo česte grčeve ili trzaje mišića, ponekad imamo i tikove facijalnih mišića. U ekstremnim situacijama, grčevi mogu dovesti do hronične nesanice.

Nepravilne srčane kontrakcije

Manjak magnezijuma takođe može imati negativan efekat na srčane mišiće. Pošto ovaj mineral omogućuje pravilne kontrakcije srčanih mišića, njegov nedostatak može dovesti do srčane aritmije, koja uvećava šansu za srčanim udarom, kao i moždanim udarom.

Depresija i loše raspoloženje

sad-505857_1280

Pre više od jednog veka, lek za depresiju bio je magnezijum

Pre više od jednog veka, bilo je uobičajeno za doktore da prepisuju magnezijum pacijentima koji pate od depresije. Danas, veza između nedostatka magnezijuma i lošeg raspoloženja je zaboravljena, iako mnoga istraživanja teže tome da je ponovo osnaže.

Neprijatno zujanje u ušima

Tinnitus je medicinski izraz za zujanje u ušima. Iako je tinnitus često uzrokovan infekcijama, do njega takođe može doći usled unošenja premale doze magnezijuma u organizam. Stoga, ukoliko imate ovakve probleme, pokušajte da povećate dozu magnezijuma koju svakodnevno unosite i proverite da li je to prekinulo neprijatno zujanje u ušima.

Kamen u bubregu

Većina ljudi veruje da je dobijanje kamena u bubregu uzrokovano nedostatkom kalcijuma. Međutim, novija istraživanja teže tome da pokažu da nedostatak magnezijuma takođe može biti uzrok ovog obolenja. Upravo zato, konzumiranje namirnica koje su bogate magnezijumom može izlečiti ovu bolest.

14/03/2015 15:35

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments