Mirisi koji pokreću moždanu aktivnost

25/01/2016 13:28

Mirisi koji pokreću moždanu aktivnost

Aktivnost našeg mozga ne može uvek biti ista – ali je važno znati kako je pokrenuti. Osim redovnog i kvalitetnog odmora – postoje još neki trikovi koji bi mogli pomoći.

Hrana za mozak nije samo fraza koja se izgovara, nego zaista i postoji, a od kojih namirnica se sastoji pročitajte OVDE.

Međutim, nije samo hrana ta koja može da podstakne moždanu aktivnosti – to mogu da učine i mirisi!

Ruzmarin

Ukoliko želite da budete produktivniji važno potrebna nam je mogućnost da se skoncentrišemo, da unapredimo svoje pamćenje, ali i da, pre svega, pokrenemo um. Naučnici su došli do zaključka da ruzmarin ispušta miris koji nam može pomoći u svemu ovom – jer na pravi način podstiče mozak!

Jasmin

flower-363278_640

Produktivnost i aktiviranje mozga neće se poboljšati ako smo anksiozni ili nervozni. Pre svega je potrebno dovesti celokupan organizam u stanje određene opuštenosti, a u tome nam na veoma dobar i suptilan način može pomoći miris jasmina, koji pomaže da se opustimo i otvorimo um za nove aktivnosti koje će doprineti boljoj produktivnosti – a to je ono što želimo!

Citrusno voće

U citruse spadaju limun, narandža, mandarina, grejpfrut, a osim sličnog ukusa, imaju naravno i sličan miris.

Međutim, svaka od ovih voćki može na drugačiji način da utiče na bolju produktivnost i veću aktivnost našeg mozga, pa tako grejpfrut utiče na smanjenje moždanog umora, limun nam podiže energiju, dok naranža pomaže da se otkloni stres – koji može biti veliki problem i neprijatelj produktivnosti.

Lavanda

lavendar-1153408_640

Nije ni čudo što je jedna od prvih asocijacija na lavandu – upravo neka terapija, jer je njen miris snažan borac protiv stresa i nervoze, jer ima izuzetnu opuštajuću moć. Miris lavande može u velikoj meri smanjiti stres koji osećamo na radom mestu na primer, a oslobađa nas i osećaja anksioznosti i depresije – koja se može javiti tokom radnog vremena ili u periodima kada bi trebalo biti dodatno produktivan.

Pepermint

Usvežavajući miris mente može udahnuti novu energiju u naš organizam, što je od velike pomoći i za mozak – koji svojim radom takođe troši veliku količinu energije. Osim što može da učini da se osećamo svežije i sa više energije, miris mente može da pomogne i da povratimo koncentraciju i stimulišemo mozak na pravi način – kako bi bili što produktivniji.

Savet!

Ukoliko želite da svoje radno mesto oživite i pomognete sebi da na tom mestu budete što produktivniji, potrebno je da oplemenite prostor upravo mirisima biljaka kao što su menta, lavanda, citrusno voće, jasmin ili ruzmarin.

candle-634665_640

Iako je najbolji način da raširite miris – da zapalite mirisnu sveću – niste uvek u mogućnosti da to uradite, kao ni da zapalite mirišljavi štapić. Zato morate naučiti koji su alternatini načini da svoje okruženje oplemenite poželjnim mirisima koji će rasplamsati vašu produktivnost!

Jedan od najjednostavniji načina da raširite mirise po čitavoj kancelariji jeste da u posudu sa vodom sipate par kapi eteričnog ulja i primaknete izvoru toplote – i mirisi će veoma suptilno ali konstantno kružiti prostorom.

Osim toga, uvek postoji mogućnost da željeni miris pronađete u spreju i u određenim vremenskim razmacima osvežavate prostor.

25/01/2016 13:28

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments