8 zdravstvenih blagodeti hladnog vremena

14/02/2023 10:52

8 zdravstvenih blagodeti hladnog vremena

Bez sumnje, zima može da bude okrutna po naše telo i um. Ipak, postoje i neke dobre strane hladnog vremena, a u nastavku otkrijte koje su.

Hladno vreme utiče na naš organizam, usporava ga, te neretko postajemo mrzovoljni, pospani ili pak depresivni. Ipak, zima nema samo loše posledice po zdravlje, a u nastavku otkrijte kako zima može da nam pogoduje.

Zdravstvene benefiti niskih temperatura

  1. Poboljšava rad mozga– hladne temperature utiču na bolju funkciju mozga, te razmišljamo racionalnije i brže.
  2. Sagoreva kalorije– kada je hladno, telo se dodatno trudi da se zagreje, te troši više energije i sagoreva kalorije tom prilikom.
  3. Povećava smeđe salo–  većina sala u telu pojavljuje se u obliku bele boje, dok je braon salo zapravo mast bogata mitohondrijama. Ljudi sa niskim BMI imaju više ovog sala, a istraživanja su pokazala da ova vrsta masnih naslaga poboljšava rad organizma.
  4. Smanjuje alergije– tokom hladnog vremena, većina alergena ne može da opstane, te nemamo iritirajuće simptome, kao što je suzenje očiju, kijavica i kašalj.
  5. Umanjuje upale– bolovi u mišićima, otici i bolovi usled neke povrede su manji zimi, jer niska temperatura deluje kao prirodni oblog na bolna mesta.
  6. Smanjuje rizik od bolesti- virusi ne opstaju na niskim temperaturama, te smo manje izloženi bolestima upravo zimi.
  7. Bolji san– telesna temperatura prirodno opada dok pokušavamo da zaspimo. Ovaj proces može da potraje i do dva sata leti, pa stoga, tokom zime lakše zaspimo.
  8. Bori se sa infekcijama– niske temperature jačaju imuni sistem i lakše se borimo sa infekcijama u telu.
14/02/2023 10:52

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments