Koliko često bi trebalo mazati kremu za sunčanje?

27/07/2016 09:57

Koliko često bi trebalo mazati kremu za sunčanje?

Jedan od načina da zaštitite svoju kožu od štetnih uticaja sunčevih zraka tokom vrelih letnjih dana je svakako krema za sunčanje sa visokim zaštitnim faktorom.

Međutim, nemojte se previše obazirati na to šta se preporučuje na pakovanju preparata koji služe za zaštitu kože od sunca – svaka od tih krema “štiti kožu tokom celog dana” i slično – ali je istina malo drugačija.

Naime, stručnjaci su istraživanjem došli do različitih rezultata, a jedno je sigurno – efikasnost ovih krema znatno je slabija nakon nekoliko sati, a posle šest sati od nanošenja – trebalo bi je ponovo namazati.

Uostalom, ni jedan od losiona i krema za zaštitu kože od sunca ne pruža stoprocentnu zaštitu niti su u potpunosti vodootporni, što znači da se svakim kupanjem skida određen sloj kreme koji bi trebalo “nadoknaditi” kako bi koža bila što bolje zaštićena od štetnih sunčevih zraka.

suncanje krema

Čak iako koristite kremu sa visokim zaštitnim faktorom – stručnjaci se slažu da bi trebalo izbegavati preterano izlaganje suncu u najtoplijem delu dana, odnosno od 11 do 17 časova.

Redovno nanošenje kreme

Ukoliko želite da svoju kožu na što bolji i efikasniji način zaštitite od sunca tokom vrelih letnjih dana, pogotovo ako ste na odmoru i pored vode – trebalo bi da kremu za sunčanje nanosite na svakih 90 minuta, ali i svaki put nakon izlaska iz vode.

Na ovaj način možete biti sigurniji da će vaša koža biti pokrivena zaštitnim slojem kreme u najvećem periodu dana i kada je to najpotrebnije. Za početak dana – namažite kremu 20 minuta pre nego što se izložite suncu.

mazanje kreme za sunčanje

Količina i jačina kreme

Osim što je važno da redovno nanosite kremu, potrebno je i da nanesete dovoljnu količinu. Odrasle osobe bi trebalo svaki put da nanesu oko 35 grama kreme za sunčanje i razmažu ravnomerno po celom telu.

Ukoliko idete na odmor od na primer 10 dana trebalo bi da sa sobom imate više bočica kreme, jer bi jedno pakovanje od 200 mililitara kreme trebalo da bude dovoljno za pet-šest mazanja. Međutim, nije to jedini razlog zbog kog bi trebalo da sa sobom imate više bočica – trebalo bi da imate kreme sa različitim zaštitnim faktorom.

plaza krema naocare

Osobe koje imaju svetlu i osetljivu kožu trebalo bi na početku da koriste kremu sa faktorom 50 (ili najmanje 30) i onda da vremenom prelaze na kreme sa nižim zaštitnim faktorom. Oni koji imaju tamniju put ne moraju koristiti kremu sa jačim faktorom od 30, ali bi trebalo da je mažu češće.

Kremu koristite uvek kad izlazite napolje, pa čak i dok ste u hladu, jer pesak i voda reflektuju štetne ultraljubičaste zrake, a oni mogu da se probiju i kroz suncobran.

27/07/2016 09:57

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments