Ova svakodnevna navika može da uzrokuje dijabetes!

24/11/2017 10:26

Ova svakodnevna navika može da uzrokuje dijabetes!

Higijena jeste pola zdravlja, ali dok nas neke navike čine zdravijima, druge mogu da uzrokuju brojna oboljenja, poput dijabetesa tipa 2.

Naučnici smatraju da će do 2030. godine, dijabetes biti sedmi glavni uzročnik smrti. Ova bolest, ukoliko se ne kontroliše, može dovesti do otkazivanja bubrega, srčnih oboljenja, šloga, slepila, a usled povreda, čak i do amputacija. Uz svakodnevne navike koje osoba sa dijabetesom mora da menja, nedavna studija pokazala je da jedan čest običaj može da uzrokuje ovo oboljenje.

Nedavna studija pokazala je da koriščenje vodice za ispiranje usta dva ili više puta nedeljno povećava rizik od dijabetesa tipa 2.

Naime, naša usta sadrže i dobre i loše bakterije. A dok vodica za usta održava zdravlje zuba, njeni sastojci, ne uspevajući da prepoznaju razliku, ubijaju i jedne i druge bakterije. Ovi preparati za oralnu higijenu imaju antiseptička dejstva, a bakterije u ustima imaju uticaj na celokupno zdravlje.

Vodica za ispiranje usta dovodi do dijabetesa

U studiji, učestvovali su ljudi koji su koristili vodicu za ispiranje usta dva ili više puta dnevno, sedam dana, bez prestanka. Za to kratko vreme, nivo nitrata u ustima opao je za 90%, a u telu, on je bio za 25% niži.

Mikrobi u ustima pretvaraju nitrat u nitrit, koje zatim progutamo, sa pljuvačkom, i on odlazi u gastrovaskularni trakt. Tokom tog procesa, nitrit se pretvara u azot-monoksid, molekul koji reguliše insulin, a samim tim i nivo šećera u krvi. Uz to on reguliše metabolizam i samu energiju u telu.

Korišćenjem ovim preparata za oralnu higijenu, uništavamo nitrat, a samim tim utičemo na disbalans nivoa šećera u krvi, što može dovesti do pojave dijabetesa tipa 2.

24/11/2017 10:26

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Malva Rosa
5 godine ranije

Mnoge mutinacionalne kompanije proizvođači hrane i lekova motivisane su isključivo što većim profitima te namerno zataškavaju i sakrivaju štetno i jednostrano dejstvo svojih proizvoda. I ako je to nemoralno i neetički, oni čak plaćaju ogromne sume za reklamiranje takvih proizvoda i postale su najbogatije svetske kompanije, a na uštrb zdravlja miliona ljudi.