Najveći neprijatelj mirnog sna

03/03/2017 11:18

Najveći neprijatelj mirnog sna

Veliki broj ljudi ima određene probleme sa spavanjem – a najčešća je insomnija koja može biti posledica mnogih stvari. Međutim, postoji jedan “univerzalni” neprijatelj sna.

Koliko puta ili koliko često vam se dešava da iako ste umorni jednostavno ne možete da zaspete, a žmureći u mraku samo gubite vreme pokušavajući da zaspete?

Često je ova situacija propraćena nervozom upravo zato što san nikako “ne dolazi na oči”, a sve je manje vremena (do jutra) za odmor. Upravo je tu i problem!

Taktika (samo)uspavljivanja

Postoji jednostavna taktika da sami sebe uspešno i veoma brzo uspavate. Ključno je da se oslobodite pritiska od toga da morate zaspati – baš tad i u tom trenutku! Opustite se i prepustite se odmaranju – bez pritiska da (uopšte) morate zaspati.

Poslužite se trikom samozavaravanja – umesto da se trudite da što pre zaspete, razmišljajte o tome da uopšte ne morate spavati te noći i da će biti sasvim u redu ukoliko ostanete budni do sutra. Što pre poverujete sami sebi u to – pre ćete utonuti u san.

Pored toga, uvek se možete poslužiti još jednom taktikom za uspavljivanje. Ukoliko duže vreme ne možete da zaspete – ustanite iz kreveta, prošetajte po kući/stanu 20-tak minuta i vratite se u krevet – veća je verovatnoća da ćete zaspati u narednih nekoliko minuta.

Najvažnije je da se oslobodite pritiska koji često osećate kada ste umorni ili kada znate da vas sutra čeka naporan dan – a vi još niste zaspali! Što se pre opustite to će se pre vaš organizam smiriti i zaspati.

03/03/2017 11:18

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments