Namirnice koje nemaju rok trajanja

30/11/2017 09:54

Namirnice koje nemaju rok trajanja

Ukoliko se brinete da li neka hrana u vašem domaćinstvu bi uskoro mogla da istekne, u nastavku otkrijte koje su to namirnice “večno mlade“.

Med

Arheolozi su tokom istaživanja širom sveta pronalazili ispravan med star i do 3 000 godina. Tajna se krije u sastojcima samog meda poput šećera i raznih kiselina.

Sirće

Pored toga što sirće ima brojne benefite po naše zdravlje, ova namirnica nema rok trajanja. Tajna se naravno krije u količini kiseline. Ovde spadaju jabukovo, vinsko, balzamiko i sirće od maline.

So

Čist natrijum- hlorid postoji već milijardu godina, pa nije iznenađujuća činjenica da so može da traje večno. Uz to, so se koristi da štiti hranu od buđi i bakterija, a uz to, omogućava da neke namirnice traju duže.

Osušene mahunarke

Mahunarke, ukoliko se osuše i usole, nemoguće je da se pokvare. Ipak, treba imati na umu da se ovako tretirane mahunarke duže moraju kuvati.

Žestoka pića

Ova akoholna pića, ukolliko se drže na hladnom i tamnom mestu, neotvorena, mogu zauvek da traju. Kada dođu u kontakt sa kiseonikom, mogu da izgube ukus, te da promene strukturu.

Šećer

Pored soli, i šećer može da traje zauvek, ukoliko se drži podalje od vlage i toplote. Iako će se tekstura možda promeniti, beli i žuti šećer, te šećer u prahu i u kockama, nema rok trajanja.

Sirov beli pirinač

Bilo da ga čuvate na kućnoj temperaturi, frižideru ili zamrzivaču, sirov beli pirinač ne može da se pokvari. S druge strane, smeđi pirinač, zbog velike količine ulja, lako je kvarljiv.

Čist ekstrakt vanile

Budući da sadrži alkohol, zahvaljujući njemu, ovaj ekstrakt nema rok trajanja. Naravno, ovo važi samo ukoliko je dobro zatvoren.

30/11/2017 09:54

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments