Najbolji i najzdraviji izvori kalcijuma

13/04/2020 12:26

Najbolji i najzdraviji izvori kalcijuma

Mali unos kalcijuma u organizam može da izazove probleme isto kao i prevelik unos kalcijuma.

Preveliki unos kalcijuma stvara probleme u krvnim sudovima i bubrezima (u obliku kamena u bubregu).

U stvari, dnevna doza koja se preporučuje za odraslu osobu ostaje još uvek tema rasprave. Ipak, najveći broj stručnjaka za ishranu se slažu da je rizik od predoziranja minimalan i da je za to, generalno, zaslužna ishrana puna mlečnih proizvoda.

Pored ovih ekstremnih situacija, treba ipak reći da glavni izvor kalcijuma ostaju mlečni proizvodi. Onih 1.000 miligrama na dan, su doza kalcijuma koja se preporučuje onima koji imaju između 19 i 50 godina, a možete je uneti sa tri ipo šolje mleka. Ovo je motiv zbog kog neki vegetarijanci nemaju dovoljno kalcijuma, što kao posledicu ima jake menstrualne bolove, lupanje srca, a u najnaprednijim stadijumima, frakture kostiju.

Nedostatak kalcijuma direktno utiče na kosti, koje počinju da gube gustinu, a sledeći korak bi mogao biti pojava osteoporoze. Ako odaberete da konzumirate mlečne proizvode, za unos kalcijuma bi idealna opcija bila jogurt, posebno za osobe koje ne podnose mleko.

Najbolji izvori kalcijuma

Odaberite jednostavne varijante jogurta, prirodne, bez masti. Oni imaju najveću količinu kalcijuma. Pored toga, osobe koje su intolerantne na laktozu ga mogu konzumirati bez brige, pošto se mnogo lakše metaboliše. Možete se opredeliti i za sireve.

Za vegetarijance imamo dobre vesti, a pogotovu za one koji su intolerantni na laktozu.

Postoje mnoge druge namirnice koje su izvor kalcijuma i koje su podjednako vredne kao mleko, jogurt, sir i maslac, a to su tofu, sardine, semenke susama, povrće sa zelenim lišćem, kupus, brokoli i čija semenke.

13/04/2020 12:26

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments