Ove dve navike drastično ubrzavaju starenje

07/12/2017 09:37

Ove dve navike drastično ubrzavaju starenje

Iako su glavni indikator starenja geni, naše navike imaju i te kako veliku ulogu u ovom procesu. Dok zdrav način ishrane može da umanji neke simptome starenja, neke navike mogu ovaj proces i da ubrzaju.

Danski istraživači pratili su stil življenja 11 500 odraslih osoba puni 11,5 godina. Uz životne navike, naučnici su analiziraali stanje ušiju, očiju i kose. Učesnici studije su periodično izveštavali o svojim navikama, naročito kada je u pitanju ispijanje alkohola i konzumacija cigareta.

Loše navike i brži proces starenja

Rezultati su pokazali da su žene koje su pile 28 i više alloholnih pića nedeljno povećale rizik od bora i podočnjaka za 33%, za razliku od onih učesnica koje su pile sedam i manje pića sedmično.

Dalje, paklica cigareta dnevno i više pića nedeljno, rizik od prebrzog starenja kod muškaraca povećao se za 35%. Paklica cigareta dnevno u periodu od 15 godina, kod žena izaziva vidljive promene u predelu očima u proseku za 41% više nego kod žena koje ne puše. Kod muškaraca, rizik od podočnjaka i bora oko očiju usled konzumacije cigareta povećava se za 12%.

“U pitanju je prva studija koja pokazuje da su pušenje i alkohol povezani sa vidljivim znakovima starenja”, naveli su istraživači u istraživanju.

 

 

07/12/2017 09:37

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments