Šta treba učiniti da Android telefon radi brže i efikasnije?

11/04/2022 10:05

Šta treba učiniti da Android telefon radi brže i efikasnije?

Želite da Android sistem na vašem telefonu funkcioniše brže? Umorni ste od čekanja da vaš uređaj uradi nešto?

Pročitajte ovaj članak i pronađite odgovore na pitanje „kako učiniti Android uglađenijim i bržim?”.

Kako vaš telefon počinje da biva sve sporiji i sporiji, to može da bude iritantno i navede vas da razmišljate o tome da ga promenite. Pre nego što to uradite, imajte na umu da možete da iskoristite nekoliko saveta i trikova da biste izvukli malo više performansi i vratili brzinu koju je telefon posedovao kada je bio nov.

Zašto je moj telefon tako spor?

Pametni telefon koji „koči“ i sporo radi otežava nam život. Može biti mnogo razloga zašto se vaš telefon ovako ponaša, ali ne brinite; objasnićemo „kako da učinite Android uglađenijim“ u ovom članku.

Naši pametni telefoni su poput miniračunara, što znači da pate od mnogih istih problema kao i oni. Evo nekoliko razloga zašto je vaš telefon radi sporo i „koči“:

  • Pokretanje prevelikog broja programa ili aplikacija.
  • Pregrevanje.
  • Korišćenje zastarelog operativnog sistema.
  • Premalo prostora za skladištenje.
  • Stara baterija.

Saveti i trikovi da učinite Android bržim i uglađenijim

Ovo su možda razlozi zašto je vaš pametni telefon spor, ali kako učiniti da Android radi uglađenije? Pokušajmo da popravimo ove probleme objašnjavajući svaki detalj ponaosob.

Ažurirajte svoj uređaj

Prva stvar koju treba da uradite da biste obezbedili najbolje moguće performanse svog uređaja je da se uverite da je ažuriran. Ako na vašem telefonu postoji dostupno ažuriranje za Android, morate ga instalirati. To će vam poboljšati performanse i pomoći da ubrzate stvari. Ako postoji određena aplikacija za koju primetite da počinje da radi, uverite se da je i ona ažurirana.

Probajte Custom ROM

Ako ovo nije opcija, postoji nešto drugo da se uradi. Možete da instalirate prilagođeni ROM, alternativu zvaničnom operativnom sistemu i firmveru koji obezbeđuje proizvođač vašeg telefona. Obično dolazi iz takozvane open-source zajednice, sa značajnom nadogradnjom performansi i ima mnogo sjajnih karakteristika, ali nosi neke rizike. Ako napravite grešku, postoji šansa da pokvarite uređaj.

Očistite početni ekran

Ako su performanse telefona loše tokom „surfovanja“, ne zaboravite da očistite početni ekran. Uverite se da nemate nepotrebne fidove iz aplikacija. Isključite sve to i obezbedite da na vašem početnom ekranu imate samo nekoliko ikona. Vaš pametni telefon će biti mnogo brži tokom korišćenja.

Isključite animacije

Ovo je stari trik koji većina vas već zna. Možete isključiti animacije ili ih utišati. Idite na opcije programera na svom telefonu i isključite animacije kao što su promena veličine prozora i otvaranje i zatvaranje; to će pomoći da se stvari ubrzaju jer nema potrebe za puštanjem bilo kakve animacije.

Uključite uštedu podataka

Ako želite da poboljšate brzinu tokom pregledanja, uključite čuvanje podataka u Chromeu. Ušteda podataka komprimuje stvari kao što su slike i video snimci pre nego što ih prikažete u pregledaču. Takođe pomaže da se stranice brže učitavaju.

Očistite svoju keš memoriju

Jedna od najpoznatijih opcija za poboljšanje iskustva korisničkog interfejsa je da obrišete keš memoriju, tako da je keš prostor koji vaš uređaj koristi za skladištenje datoteka i podešavanja oslobođen za nešto što će mu kasnije možda trebati. Ideja je da se poboljšaju performanse brzim pružanjem informacija, koje su spremne za pristup umesto da se moraju učitavati od početka svaki put. Možete da uklonite keširane podatke pojedinačno tako što ćete otići u meni za podešavanja, pronaći informacije o aplikaciji i skladište i obrisati keš memoriju.

Onemogućite Google pomoćnika

Google pomoćnik ponekad oduzima previše vremena i opterećuje telefon jer uvek radi u pozadini. Ovo možete prekinuti tako što ćete onemogućiti pozadinsku funkcionalnost Google pomoćnika, da biste ubrzali svoj Android pametni telefon. Idite na podešavanja, kliknite na Google pomoćnik i isključite funkcije Hej Google i Voice Match.

Svi ovi saveti i trikovi su korisni kako bi vaš Android bio lakši. Pokušali smo da objasnimo svaki detalj Kako učiniti Android uglađenijim? Ako isprobate ove savete i trikove, podelite rezultate sa nama.

11/04/2022 10:05

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments