Kečap ide uz krompiriće, burger, ali i u tortu

07/04/2021 16:41

Kečap ide uz krompiriće, burger, ali i u tortu

Jedan od najzastupljenih namirnica je kečap. Ne postoji osoba koja ga nije probala, a deca ga troše kao slatkiš, a što i nije daleko od istine . Jer jedna kafena kašika kečapa sadrži više šećera nego red čokolade, a gotovo ima i istu količinu soli.

No, uprkos tim saznanjima, Amerika se suočava s manjkom kečapa, jer je zbog pandemije koronavirusa porasla potražnja za njim. Prema Wall Street Jornalu, kečap je od januara prošle godine i poskupeo za 13 odsto.

Iz kompanije Heinz, a koji proizvodi najpoznatiji kečap, rekli su da su potražnju uslovile dostave hrane na kućnu adresu, kao i obroci za poneti. Neko nepisano pravilo je da se u pakete hrane koja se dostavlja pakuju i paketići kečapa, a koje su zamenile boce na stolovima u restoranima. Te tako gotovo svaki paket sadrži kečap, neovisno da li ga naručilac voli ili ne.

pročitajte još i koji su razlozi zbog kojih bi treblo da izbegavate kečap!

Čuvanje

Jedna od nedoumica u vezi sa kečapom je i gde ga treba držati. Iako znamo da kečap u prodavnicama stoji na rafovima, a ne u rashladnim uređajima, potrošači ga uglavnom stavljaju u frižider.

Prema sastavu, u njemu se nalazi sirće kao prirodni konzervans i upravo on brine da kečap traje duže. Međutim, ukoliko se isti ne jede često, a usled promene temerature i vlažnosti vazduha u stanovima, otvorenu bocu kečapa treba stavljati u frižider, u kojem može da stoji do šest meseci od otvaranja.

Kečap torta

Posle recepata za kolače u kojima se navodi majonez kao zamena za ulje, hit je upotreba kečapa prilikom izrade torti! Navodno se recept pojavio još 2009. godine i to na ambalaži kečapa u Kanadi. Međutim, popularnost je ova torta stekla kada je jedan korisnik mreže “Reddit” objavio sliku bočice sa receptom. Ako ste hrabri i želnji eksperimentisanja recept je u nastavku, a postupak izrade u videu.

Sastav:

– 2 šolje brašna, 2 kašičice praška za pecivo,  1 kašičica sode bikarbone, 1, 1/2 kašičice cimeta, 1/2 kašičice đumbira,

– 1/2 kašičice muskatnog oraščića,  1/2 šolje kečapa, 1/2 šolje vode,  2 kašike crvene boje za hranu, 1, 1/2 šolje putera, 1/2 šolje braon šećera,

– 2 jaja,  170 g krem sira,  1 kašičica ekstrakta vanile, 4 šolje šećera u prahu.

Zdrav kečap

Ukoliko želite da se rešite industrijskog kečapa, ali želite i dalje da ga konzumirate u nastavku je recept Džejmija Olivera za onaj iz kuhinje.

Potrebno je:

1 velika glavica crvenog luka; stabljika celera; malo mirođije; svež đumbir; dva čena belog luka; jedna kašika korijandera; svež bosiljak; dva karanfilića; jedna kašičica bibera; morska so, žuti i crveni paradajz oko kilogramodnosno oko 500 gr čeri paradajza; 200 ml vinskog sirćeta, 70 gr braon šećera; malo maslinovog ulja.


Priprema:

U zagrejan tiganj dodati svo povrće osim paradajza. Sipajte malo masnovog ulja i dodati sve začine. Ostaviti da se lagano kuva do 15 minuta, kako bi povrće omekšalo. Nakon toga dodati paradajz i oko 350 ml hladne vode. Na laganoj vatri ostaviti da se kuva dok se smesa ne smanji na pola.

Gotovu masu miksati štapnim mikserom ili u blenderu dok se ne dobije konzistentna masa. Nakon toga vratiti u tiganj dodati šećer i sirće. Kuvati dok se ne dobije poznat izgled kečapa, a po potrebi dodati još začina. Ohlađenu masu sipati u tegle i čuvati na hladnom, a u frižideru može da traje i do šest meseci.

 

07/04/2021 16:41

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments