Najkontraveznija namirnica: Čvarci!

19/03/2021 20:09

Najkontraveznija namirnica: Čvarci!

Namirnica kojoj se ne zna poreklo ni datum nastanka, ali je opšte prihvaćena, posebno na Balkanu, su čvarci. Od pamtiveka je na domaćoj trpezi, a sam naziv dobijen je “iz” načina dobijanja ovog proizvoda – iz procesa pod nazivom čvariti (topiti).

Borba čvaraka na tržištu vrlo je promenjljiva. Te su tako 70-ih godina prošlog veka bili potpuno marginalizovani i gotovo da su nestali. Razlog se krio u tadašnjem načinu ishrane koji se bazirao na unosi što manje ili nikoako, masti. Međutim, a na sreću ljubitelja čvaraka, u poslednjih deceniju ovaj specijalitet doživljava ekspanziju. Kulinari veruju da su duvan čvarci – srpski kavijar. Prema zapisima, oni su nastali pre oko dva veka u Valjevu. Zbog svoje zlatno – žute, koja podseća na sasušen duvan, potiče i ime.

Ovo je namirnica oko koje se najčešće polemiše. Da li je zdrava ili nije, ko sme, a ko ne sme da je troši? I u toj polemici, skoro se pojavila informacija da je sastav čvaraka sličan, trenutno najpopularnijoj, namirnici – čija semenkama. Sličnost se, navodno, vidi u količini masnoća, vlakana, proteina, esencijalnih minerala…

Možda će lekari pre preporučiti semenke, no, u novim istraživanjima zaključuje se da su čvarci nepravedno predstavljeni kao “ubice” zdravlja. Svojevremeno su bili hrana siromašnih, dok je danas njihova cena izuzetno visoka. Pa su tako i do četiri puta skuplji od kilograma, svinjskog, svežeg mesa.

U zavisnosti od trenda i mode, popularnost čvaraka varira. Najpre su masti bile dobre za čoveka, onda više nisu, pa su se ulja preporučivala… Danas, postoje i oni, koji tvrde, da ne postoji veza između unosa masti i rizika od razvoja srčanih oboljenja. Sve u svemu, kako i u ostalim aktivnostima, tako i kada se radi o čvarcima, treba biti umeren.

Čvarci sadrže proteine i masti, ali ne ugljene hidrate. Mana im je i što nemaju korisne vitamine ili minerale. Tabelarno to izgleda ovako:

Porcija od 60 gr čvaraka:

Kalorije: 310

Natrijum: 1.040 mg

Proteini: 35 grama

Masnoća: 18 grama

Ugljeni hidrati: 0 grama

Vlakna: 0 grama

Čiji je čvarak?

Čvarak je, svojevremeno, izazvao, gotovo, diplomatski haos između Hrvatske i Slovenije. Naime, problem je nastao nakon što je jedan kuvar iz Slavonskog Broda patentirao čvarak kao autohtoni slavonski proizvod, najavljujući distribuciju po celoj Evropskoj uniji.

Ali… Slovenački etnolog dr Janez Bogataj tada izjavio da je besmislen potez hrvatskog kuvara, jer se čvarci proizvode gotovo u celoj Evropi. Kako je još kazao, razlikuju se samo po debljini. I naravno, tvrdio je, da su čvarci slovenački brend.

Uprkos verovanjima da se čvarci jedu samo na ovim prostorima (bivša SFRJ), beleži se potrošnja sličnog ili istog proizvoda i u Velikoj Britaniji, Severnoj Americi, Tajlandu…

Tajlanski Khaep mu se pravi od slanine, a postupci izrade su različiti. Pork scratchings i Pork rinds i u Americi i u Velikoj Britaniji se jedu hladni, a služe u pabovima uz pivo.

Pogačice s čvarcima

potrebno:
150-250 gr čvaraka
700 gr brašna
2 kesice suvog kvasca
1 kafena kašika šećera
2 kafene kašike soli
100 ml ulja
450 ml toplog mleka
2 supene kašike kisele pavlake vrhnja

priprema:
Od sastojaka napraviti mekano testo, razviti ga na pobrašnjenoj površini debljine 1 cm. Celu površinu razvijenog testa premazati mlevenim ili sitno seckanim čvarcima. Zatim ga preklopiti i opet razviti na debljinu od 1 cm. Pa onda još jednom preklopiti. Takvo testo ostaviti da „nadođe“ oko pola sata.

Razvaljati testo, ovog puta, debljine 2 cm, i iseći na kockice, a može se i okruglom modlom vaditi delovi. Poslagati ih u tepsiju, obloženu papirom za pečenje, premazati umućenim jajetom i pustiti da odmore najmanje 20 minuta. Peći ih u zagrejanoj rerni na 200℃ oko 25 minuta.

 

pročitajte još i kako su se hranili na Apeninskom poluostrvu:

Šta su jeli stari Rimljani?

 

19/03/2021 20:09

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments