Kako pravilno koristiti antiperspirante?

07/07/2021 13:05

Kako pravilno koristiti antiperspirante?

Visoke spoljne temperature izazivaju organizam da luči više znoja i tako se hladi. Međutim, upravo taj prirodni proces može da bude i neprijatan zbog mirisa koji ga prati. Zato je vrlo važno znati koji dezodarans treba kupiti kako bi se zaštitili od te pojave. Na tržištu postoje dezodoransi i antiperspiranti. Razlika između tih proizvoda je u načinu delovanja, ali u sastavu, među kojima je i aluminijum, koji se smatra štetnim.

Dezodorans – zahvaljući sastojcima, uništava bakterije koje se stvaraju na koži ispod pazuha, a i izazivaju neprijatan miris znoja.

Antiperspirant – hemikalije iz proizvoda blokiraju znojne žlezde smanjujući znojenje.

Obe vrste proizvoda mogu biti štetne za organizam, te mnogi stručnjaci smatraju da blokiranje znojenja nije zdravo, a sam sastojak, aluminijska so, iz antiperspirantima, dugo je predmet brojnih istraživanja. Istraživanje objavljeno u stručnom časopisu Journal of Applied Toxicology govori da sastojak, aluminijum hlorid, ima sposobnost menjanja ćelija te tako pretvara zdrave u kancerogene ćelije.

možda vas zanima i kako da Napravite sami prirodni dezodorans

Međutim, nemoguće je otići na posao ili bilo gde, gde ima ljudi, a ne koristiti nešto što bi neutralisalo neprijatne mirise. Stručnjaci ipak daju i par saveta kako da ne smrdimo sa što manje posledica po organizam. Jedan od načina je da se deo garderobe koji ide ispod pazuha namiriše.

A ukoliko baš jako želite antiperspirante stručnjaci preporučuju kada ih je najbolje koristiti.  Iako većina ima naviku da ga nanese ujutru nakom tušitanja, antiperspirante je bolje nanositi uveče ili pre spavanja. Upućeni tvrde da su tada najefikasniji. Kako navode tada se ljudi  najmanje znoje, pa aktivni sastojci preparata ostavlja dovoljno vremena tokom noći da naprave u znojnim kanalima površinske čepove, koji će ujutru sprečiti znojenje.

Stručnjaci navode da ukoliko se antiperspirant nanese na oznojano telo stvoriće se samo kontraefekat. Naime, znoj će ga ukloniti pre nego što on počne da deluje. A ako se nanosi na mokru ili vlažnu kožu, recimo posle kupanja, antiperspirant može da izazove iritaciju ili svrab. S druge stranje, antiperspiranti i na drugim delovima tela mogu usporiti znojenje. No, pre nanošenja treba testirati proizvod na manjem delu kože kako bi se izbegle, eventualne, alergijske reakcije ili iritacije.

Većina stručnjaka se slaže da je kvalitetan antiperspirant dovoljno koristiti svega dva puta nedeljno, a da će on će biti efikasan sve vreme. Kada je količina u pitanju svaki pazuh treba namazati dva puta i to od gore prema dole.

07/07/2021 13:05

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments