Pametni sat koji menja život obolelima od Parkinsonove bolesti

18/04/2022 14:30

Pametni sat koji menja život obolelima od Parkinsonove bolesti

Kinetigraf šalje podatke lekarima kako bi se fizioterapija i recepti prilagodili potrebama pacijenata.

S hiljadama ljudi koji boluju od Parkinsonove bolesti, zdravstveni sistem Engleske će dobiti pametne satove kako bi se pacijenti mogli efikasno lečiti od kuće.

„Parkinsonov Kinetigraf“ sadrži senzore koji prate aktivnost korisnika i vibrira da ih podseti da uzimaju lekove.

Podaci se šalju lekarima kako bi se otkrilo prekomerno kretanje, nepokretnost i poremećaji spavanja, omogućavajući praktičarima da prilagode fizioterapiju i recepte prema potrebama pacijenta.

Džon Vips, kome je dijagnostifikovana Parkinsonova bolest 2007.,  bio je jedan od stotina pacijenata koji su učestvovali u pilot šemi sa satom, rekao je: „Problem je u tome što se Parkinsonova bolest menja iz dana u dan, pa čak i tokom svakog dana.

Prema tradicionalnom sistemu, morate zapamtiti sve svoje brige i simptome između poseta, osigurati da možete da prisustvujete pregledu, da imate stres da stignete u bolnicu na vreme, a zatim zapamtite da svom konsultantu kažete kako ste.“

O satu je rekao: „Zaista vam pruža samopouzdanje, jer znate da daje tačne snimke, i ne morate se toliko oslanjati na sopstvenu percepciju. Kako nemotorički simptomi počnu da se snimaju digitalno, oni će takođe pomoći lekarima da ih prate i informišu zdravstveni tim.

Izvršna direktorka NHS-a Engleske, Amanda Pričard, rekla je da će sat pomoći da se poboljša kvalitet života za 120.000 pacijenata s Parkinsonovom bolešću, dok će istovremeno poboljšati efikasnost zdravstvenog sistema.

Ona je rekla: „Parkinsonova bolest je neizlečiva bolest, koja ima značajan uticaj na živote ljudi, a ovaj mali sat će dramatično poboljšati njihov kvalitet života, pružajući detaljan pregled njihovog zdravlja i osiguravajući da oni dobiju negu koja im je potrebna iz udobnosti njihovih domova.

Ne samo da je to bolje za ljude koji žive sa Parkinsonovom bolešću, već je i efikasnije za zdravstveni sistem, oslobađajući prostor i vreme u bolnicama za naše marljivo osoblje.”

Sat su razvili NHS u Plimutu i Univerzitet u Plimutu. Dr Kamil Kerol, stručnjak za neurologiju koja je vodila pilot program, opisala je pronalazak kao „promenu života“.

Sekretar za zdravstvo, Sadžid Džavid, rekao je da je Kinetigraf „fantastičan primer kako tehnologija pokreće najsavremenije inovacije u zdravstvu“.

Ne očekuje se da će sat u potpunosti zameniti vreme razgovora licem u lice između Parkinsonovih pacijenata i njihovih lekara. Od pacijenata će se i dalje tražiti da popune upitnike za svoje lekare kako bi lakše razumeli moguće uzroke noćnih smetnji koje uređaj ne može da zabeleži.

18/04/2022 14:30

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments