Zablude o zdravim navikama

07/06/2021 18:04

Zablude o zdravim navikama

Zdrav način života i navike koje doprinose dobrom opštem stanju organizma su cilj svakog. Međutim kao što kaže izreka da je put do pakla popločan dobrim namerama, i kada je zdrava hrana u pitanju treba obratiti pažnju na mnogo stvari. U nastavku vam donosimo neke od mitova i zabluda kada je hrana u pitanju.

Šećeri goje – samo prosti šećeri goje! I samo onda ako se troše u prevelikoj količini. Nivo glukoze u organizmu ne povećavaju složeni šećeri,  jer se oni sporo razlažu. Oni održavaju glikemiju i osećaj sitosti.

saznajte još i: Koja je alternativa za rafinisane šećere?

Ne treba piti vodu u toku jela – nju je najbolje piti između obroka. Na taj način hrana se najbolje vari. Međutim, ako smo žedni, taman i u toku jela, treba piti vode, jer nam telo šalje znak da je dehidriralo.

Masna hrana nije zdrava – mnogo je namirnica koje su bogate mastima i veoma su zdrave kao što je riba. Liposolubilne vitamine i nezasićene masne kiseline u organizam možemo uneti isključivo hranom, ali ne treba preterivati, jer je to hrana koja je energetski najjača.

Maslac nije zdrav – maslac je mnogo zdraviji od margarina. Za početak to je prirodni proizvod i ne sadrži transmasne kiseline.

možda vas zanima i: Zašto nisu sve dijete zdrave?

Šećeri doprinise pojavi dijabetesa – ako ne postoji latentni dijabetes ili genetska sklonost ka njemu, zdrava osoba šećer normalno metaboliše.

Ne treba soliti hranu – iako sve namirnice sadrže so, onu naknadnu ne treba potpuno izbaciti iz ishrane. Upravo ona ima važnu ulogu u metaboličkim procesima. Recimo, tokom leta se znojimo više i izlučujemo so, zato je leti neophodno soli jela.

Mleko nije za odrasle- ono sadrži hranljive materija i nema apsolutne nikakve štetne efekte.

Meso je nezdravo – njega konzumiraju i onkološki pacijenti. Njime se hrane ćelije koje brane organizam od raka. Preko mesa u organizam se unose životinjske masti i vitamini koji su nam neophodni, a koji se ne mogu pronaći u nijednoj drugoj namirnici.

Musli i kornfleks su zdravi – oni podstiču gojaznost i sadrže veštačke zaslađivače. Zato je najbolje jesti hleb, pogotovo za prvi jutarnji obrok.

pročitajte još i: 3 protiv 333 bolesti

Sušeno povrće je zdravije –  sušenjem povrće gubi vodu i sve nutritivne sastojke, a svež je hranljivije i puno vitamina.

Sirovo povrće je zdravo – sadrži biljne enzime korisne po organizam. Međutim, naš organizam sam proizvodi veliki broj tih enzima, pa su nam ti biljni suvišni.

Žitarice su (ne)zdrave – kus – kus, pirinač, palenta… sadrže vitamine B i E, kao i korisne minerale. Ali, njih ima više u jajima, mesu i ribi. Takođe, određene žitarice mogu loše uticati na sistem za varenje.

 

07/06/2021 18:04

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments