Eurosong: nagrada, bodovi i trač

24/05/2021 10:53

Eurosong: nagrada, bodovi i trač

Italijanska rok grupa Maneskin pobednik 65. Pesme Evrovizije, na drugom mestu je Francuska koju je predstavljala Barbara Pravi, dok je treće mesto zauzela Švajcarska, tačnije njen predstavnik Gjon’s Tears. Predstavnice Srbije, grupa Hurricane, osvojile su 15. mesto. Na ovogodišnjem, najvećem muzičkom takmičenju na svetu, održanom u Roterdamu, učestvovalo je 39 zemalja.

Kao i svako takmičenje i ovo sa sobom “povlači” nagradu, ali jedina razlika u odnosu na druga je što Eurosong nije praćen novčanom nagradom. Te tako Italijani sem staklenog trofeja sa muzičkog takmičenja neće više ništa odneti. Mada, ako se uzme u obzir da ta država više od tri decenije nije osvojila prvo mesto, pobeda im možda znači više od novca.

A na zvaničnoj stranici Evrovizije, navodi se da pobednik dobija “stakleni trofej u obliku mikrofona” kao i sam autor numere. Uz to, zemlja iz koje dolazi pobednik ima čast da organizuje sledeće godine Eurosong. A kako piše, britanski Metro ideja Evrosonga je da promoviše izvođače, koji će novac zaraditi zahvaljujući slavi koju steknu pobedom na tom takmičenju. Kao primere unovčene slavi, ta novina navodi, grupu Abu i pevačicu Selin Dion.

S druge strane, matične države izvođača nagrađuju svoje evrovizijske pobednike, pa je tako Ruslana nakon pobede postala poslanica u tamošnjem parlamentu, dok je Austrija Končitu Vurst nagradila sa 2,5 miliona evra 2014. godine. Naša pobednica, Marija Šerifović, tvrdila je da je nakon osvojenog prvog mesta 2007. godine od tadašnjeg predsednika dobila – bombonjeru.

Ovogodišnje takmičenje, kao i mnoga ranije, pratile su i manje vesele informacije. Naime, mediji su preneli navode da je pevač pobedničkog benda Damjano David uzimao kokain tokom nastupa u Roterdamu. Kako bi prekinuo te spekulacije, David je obećao da će se testirati na narkotike.

Bodovi

Podsećanja radi, Italija je ukupno tri puta osvojila prvo mesto na Eurosongu. Poslednji put na pobedničkom postolju stajali su 1990. godine, kada je u Zagrebu pobedio pevač Toto Kutunjo. Što se bodova tiče Maneskin je osvojio 524 poena, Francuska 499, a Gjon’s Tears iz Švajcarske 432 poena. Srbija je 12 bodova dobila od Severne Makedonije, sedam od Hrvatske i jedan od Albanije, dok je 82 glasa bilo od publike, što u zbiru iznosi 102. Takmičenje bez osvojenih glasova završili su predstavnici Velike Britanije.

A u finalu na Evroviziji bili su: Norveška, Rusija, Malta, Litvanija, Izrael, Kipar, Azerbejdžan, Švedska, Belgija, Ukrajina, Albanija, Srbija, Bugarska, Moldavija, Portugal, Island, San Marino, Švajcarska, Grčka, Finska, Nemačka, Španija, Italija, Francuska, Holandija, Velika Britanija.

24/05/2021 10:53

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments