Višnje i trešnje: kraljice stabala
Povezane objave
Prirodni lekovi “sa drveta” su divni plodovi višnje i trešnje. Samih višanja ima preko 20 različitih vrsta, ali je svima plod crvene boje, ujedno i sladak i kiseo. Za razliku od višnje, trešnje se slabije prerađuju, te se uglavnom konzumiraju u svežem stanju. Sličnost im je u broju vrsta, s tim što su plodovi trešnje slađi i krupniji.
Nutritivna svojstva
Njihov nutritivni sastav zavisi od sorte, ali 100 grama višanja i trešanja ima oko 50 kalorija. Od minerala sadrže kalcijum, kalijum, magnezijum, gvožđe, fosfor i cink. Od vitamina najviše imaju vitamina C, ali i vitamina A kao i pantotensku kiselinu. Od ugljenihidrata višnje i trešnje sadrže vlakna koja ljudski organizam ne može svariti te tako utiču na rad creva postičući probavu.
Ovi plodovo sadrže voćni šećer pa treba voditi računa o količini koja se pojede, a preporučuje dve šoljice dnevno. Njihova crvena boja je posledica biljnih pigmenata: antocijanim, koji deluje antioksidativno. A poseduje i određenu količinu beta – karotena, luteina i zeaksantina, pigmenata koji štite zdravlje organizma.
možda vas zanima i: Grožđe je prijatelj srca
Zdravstvene prednosti
1. Smanjuju upale – istraživanjem je utvrđeno da konzumacija višanja smanjuje pojavu nekoliko biomarkera povezanih s hroničnim upalnim bolestima. Antioksidansi u višnjama smanjuju stepen hemijskih supstanci koje izazivaju reumatoidni artritis. Sok od višnje može olakšati simptome upale zglobova za ljude koji pate od artritisa i gihta. Trešnje slično deluju zahvaljujući kvercetinu, koji deluje kao antioksidans.
2. Pravilan rad imuniteta – jedna šoljica trešanja ili višanja sadrži 25 posto dnevno preporučene količine vitamina C koji je ključan za pravilno funkcioniranje imuniteta, ali i sintezu proteina kolagena.
3. Utiču na rad mozga – istraživanja su pokazala da ovo voće smanjuje simptome Alzheimerove i Huntingtonove bolesti. I to zbog delovanja kompleksa vitamina B koji povoljno deluju na nervni sistem.
4. Sprečavaju oštećenje mišića – višnje i trešnje su bogate antocijaninom koji pomaže u prevenciji oštećenja mišićnog tkiva.
5. Čuvaju srce – smanjuju koncentraciju lošeg holesterola u krvi i štite od srčanog, ali i moždanog udara.
6. Zdravlje očiju – pigmenti beta – karoten, lutein i zeaksantin doprinose pravilnoj funkciji vida i čuvaju zdravlje očiju.
Recepti
Slatko od višanja
Potrebni sastojci: 1 kg višanja, 1 kg šećera, 1 dcl vode i 1 limun.
Priprema: Višnje treba da su zrele i čvrste, kako se ne bi raspale pri kuvanju. Oprati i očistiti višnje, te ih staviti u šerpu i dodati šećer. Ostaviti višnje da odstoje preko noći kako bi pustile sok. Sutradan stavite šerpu na šporet dodajući vodu. Na srednjoj temperaturi treba kuvati slatko i to bez mešanja, kako se višnje ne bi raspale. Dovoljno je da s vremena na vreme protresete šerpu. Slatko treba da vri između 20 i 30 minuta, a na površini će se pojaviti pena. Tu penu treba skloniti, jer ako se ne ukloni postoji mogućnost da će se slatko ubuđati vremenom. Kada je gotovo sklonite sa ringle i ostavite slatko da se dobro ohladi i prekrijte ga mokrom krpom. Tek sutradan sipajte u čiste i sterilisane tegle.
Sirup od trešnje
Sastojci: 1 kg trešanja, ½ l vode, ½ kg smeđeg šećera, sok od ½ limuna
Priprema: trešnje operite i očistiti od koštica i preko njih sipati šećer. Ostaviti ih tako oko 2 sata. Zatim dodati vodu i sok od limuna i mešati dok se šećer ne rastopi. Tek tada staviti na šporet i ostaviti da provri. Nakon što provri smanjiti temperaturu i krčkati još oko 15 minuta. Zatim malo izgnječiti trešnje i sve procediti, a tu isceđenu tečnost ponovno staviti da se kuva dok ne postane poput sirupa. Dobijeni sirup skloniti sa šporeta i ostaviti da se ohladi nakon čega ga treba sipati u flaše i čuvati u frižideru. Na 2 dcl vode ide 1 supena kašika sirupa.
Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*