Najlepša fotografija na svetu – delo srpskog fotografa

28/11/2016 09:49

Najlepša fotografija na svetu – delo srpskog fotografa

U okviru takmičenja “Viki voli Zemlju”, koje je organizovala Vikipedija, za najlepšu fotografiju na svetskom nivou proglašena je fotografija Beograđanina Čedomira Žarkovića.

Fotografija na kojoj se nalazi Stopića pećina najlepši je prikaz zaštićenog prirodnog dobra na svetu u 2016. godini, a pored svoje lepote, ova fotografija ima i izuzetnu enciklopedijsku vrednost.

Na takmičenju “Viki voli Zemlju” učestvovalo je 270 najlepših radova iz 26 država sveta, a Srbija je pored prvog, zauzela i 15. mesto – fotografijom kanjona Rače koju je napravio Vladimir Mijailović.

Kanjon Rače – Vladimir Mijailović

“Na konkursu u Srbiji moja fotografija je dobila pohvalu, ali nisam očekivao da će na svetskom nivou ući u uži izbor, a posebno da će izbiti na prvo mesto. S obzirom da se fotografijom bavim iz hobija, i da je ovo prvi foto-konkurs na koji sam se prijavio, ovo je veliki uspeh i velika nagrada za mene”, rekao je Čedomir Žarković.

Stopića pećina - Čedomir Žarković

Stopića pećina – Čedomir Žarković

Prizor pobedničke fotografije – Stopića pećina – nalazi se na severo-istoku Zlatibora, između sela Rožanstva i Trnave, a ime je dobila po zaseoku Stopići koji pripada selu Rožanstvu. Ovo je rečna pećina kroz koju protiče Trnavski potok i sastoji se od tri speleološka i hidrološka horizonta: periodično poplavljeni, rečni horizont i najmlađi horizont pukotina.

“Viki voli Zemlju” se u Srbiji organizuje od 2014. godine, a ove godine je učestvovao rekordan broj fotografija – skoro 2.000, koje se koriste za ilustraciju članaka na Vikipediji.

Konkurs je organizovala Zadužbina Vikimedija, svetsko neprofitno udruženje koje održava i upravlja Vikipedijom, najvećom svetskom onlajn enciklopedijom.

28/11/2016 09:49

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments