Kako izbeći greške prilikom izrade hleba?

03/06/2021 15:35

Kako izbeći greške prilikom izrade hleba?

Hleb je i lek i hrana, obavezna namirnica koja bi po međunarodnim pravilima morala biti dostupna svima. U Srbiji se hleb prvi put pojavlju u zapisima 1348. godine hleb, a najstariji komad pronađen je utvrđenju Stari Ras u 12. veku. U našoj zemlji postoji i muzej posvećen hlebu. Njegovo ime je “Jeremija” i nalazi se u Pećincima.

Slavski i praznični hlebovi

Česnica – mesi se na Božićno jutro, pre svitanja i to od belog brašna, s mašću, bez kvasca, a razvlači se u testo na tanke listove neparnog broja. U njega se stavlja metalni novac, a zatim peče.

Slavski kolač – se mesi dan pre slave i ukrašava  detaljima od beskvasnog testa. Ti ukrasi predstavljaju simbole “želja za blagostanje porodice”.

Uskršnji hleb- U pojedinim delovima Vojvodine i u istočnoj Srbiji, peku se lepinje u koje se umetne jaje – kovržanjak. Te lepinje se  razmenjuju sa prijateljima, a jaje, inače, simbolizuje plodnost.

Vasilica – hleb koji se mesi na Svetog Vasilija, odnosno Mali Božić iliti odnosno Srpsku Novu godinu.

Postupaonica – majka ovaj hleb pravi svom detetu kada ono napravi prvi korak.

Na listi se još mogu upisati i : Hleb za rođenje deteta, za krštenje, prosidbu devojke, za mladence

pročitajte još i: Jedina namirnica koju svi jedu – HLEB!

Kako umesiti hleb?

Za dobar hleb potrebni su brašno, voda, so, eventualno, kvasac, a mogu se dodati i semente. Kako biste izbegli razočarenje, ukoliko hleb ne uspe u nastavku par trikova.

Kvasac – ukoliko testo nije nadošlo, to znači da je kvasac “ubijen”. Kako bi se to izbeglo, kvasac treba potopiti u mlaku vodu kako bi počeo da vri. Prevruća – ubija, a prehladna neće aktivirati kvasac.

Brašno – tekstura hleba zavisi od brašna, zato pažljivo čitajte recepte i ne menjajte ih po “slobodnoj volji”.

Vreme izrade – hleb voli da se mesi, jer se tako aktivira gluten, koji utiče na teksturu. Hleb bi trebalo mesiti najmanje 20 minuta.

Odmor – kvascu treba vremena da nadođe, te skraćivanjem vremena narastanja samo se doprinosi da hleb ne bude dobar.

Topao hleb – iako najlepši u tom stanju, hleb treba ostaviti da se ohladi. Ukoliko ga zarežete dok je vruć dobiće previše vazduha, a zatim će se osušiti pa i ubuđati.

možda vas zanima još i: Mitovi o hlebu – istine ili zablude?

Idiomi i izreke o hlebu

  • Hleba i igara – izraz koji potiče iz satirične pesme. Autor je bio rimski pesnika Juvenala, a u kojoj se on žali na građane Rima, koji su, navodno, zbog besplatnog hleba i gladijatorskim igrama izgubili interes za politiku i brigu o javnim stvarima.
  • Dobar kao hleb
  • Dobar, da ga možeš na hleb mazati!
  • Ko tebe kamenom, ti njega hlebom
  • Nema hleba bez motike!
  • Trbuhom za kruhom
  • Preko hleba pogače

 

03/06/2021 15:35

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments