Francuska: Uskoro bez starih automobila na putu!

25/01/2017 11:54

Francuska: Uskoro bez starih automobila na putu!

Kako bi se smanjilo zagađenje uzrokovano automobilskim saobraćajem, u Francuskoj je na snagu stupila nova odredba vezana za vozila.

Naime, francuski gradovi Pariz i Lion uveli su obavezu svim vozačima da svoj automobil, u skladu sa godinom proizvodnje obeleže, kako bi se razlikovala vozila po nivou zagađujućih materija u izduvnim gasovima.

Upravo zbog toga u Parizu i okolini neće biti dozvoljeno uključivanje u saobraćaj vozila koja se starija od 16 godina, odnosno oni automobili koji su nastali 2001. godine ili ranije.

saobracaj paris

Za razliku od Pariza, u Lionu je na snazi dvostruki sistem: i par-nepar i organičenje po podacima sa nalepnice na vozilu o zagađujućim materijama u izduvnim gasovima. Izuzetak su automobili koji će imati “zelenu nalepnicu” koja predstavlja nultu emisiju štetnih gasova.

Vlasnicima ovih vozila vlasti preporučuju grupnu vožnju i javni prevoz, a kako bi ih podstakli na to – dobijaju popust na javni prevoz.

Zbog zagađenja došlo je do različitih promena i novih odluka i u drugim gradovima Francuske, pa je tako u Grenoblu i Bordou brzina na glavnim putevima ograničena na 70 kilometara na sat, umesto 90 ili 110.

saobracaj brzina

Zagađenje vazduha je po proceni stručnjaka treći uzrok smrtnosti 48.000 slučajeva prerane smrti godišnje u Francuskoj. Uzrok zagađenja je u velikoj meri saobraćaj motornih vozila, zbog čega je došlo i do ovakvih odluka.

25/01/2017 11:54

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments