Švedska: Alternativni izvor toplote

25/04/2017 15:52

Švedska: Alternativni izvor toplote

Poznato je da su stanovnici Švedske u vrhu kada je reč o ekologiji i naprednoj tehnologiji. Oni upravo u ove oblasti ulažu kako bi imali i korist od toga.

Kao jedno od najnovijih alternativnih i ekoloških rešenja za grejanje stanovnika ove zemlje izdvojio se jedan veoma zanimljiv projekat mladih naučnika.

Naime, novi tehnološki projekat koji predstavlja i novinu u ekološkim tehnlogijama Švedske trebalo bi da omogući stanovnicima ove zemlje da se greju na drugačiji način od ostalih ljudi na svetu.

Upravo zbog toga što se u jednom delu Stokholma (Skarpnack) gradi veliki data centar koji će podrazumevati veliki broj računara koji se jako zagrevaju (što nam je svima poznato), naučnici su odlučili da ne “bacaju” ovu energiju koja je nezaobilazna, već da je na najbolji mogući način iskoriste.

Ideja da se toplota koju ispuštaju računari dok rade iskoristi za grejanje najsavremeniji je alternativni način grejanja, a upravo će količina energije koja će se ispuštati u novoizgrađenom data centru u Stokholmu biti dovoljna za grejanje oko 30.000 domaćinstava.

Data centar u Stokholmu

Data centar u Stokholmu

Kompanija Fortum, koja vodi projekt, predviđa kako bi računari u budućnosti mogli da greju i više od 10 posto kuća i zgrada na svetu, zbog čega će se u budućnosti u Stokholmu otvoriti još računarskih centara.

Glavni grad zemlje čiji je slogan “u korak s vremenom” ovime će postati još ekološki napredniji. A već sada deo toplote dobijaju – od smeća.

25/04/2017 15:52

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments