U laguni na Tahitiju gradi se prvo plutajuće selo

24/11/2017 10:03

U laguni na Tahitiju gradi se prvo plutajuće selo

Izdvojeni gradovi i civilizacije koje žive na veštački stvorenim platformama na moru deo su sna mnogih arhitekata i zaljubljenika u naučnu fantastiku. Ipak, čini se da će se njihovi snovi uskoro ostvariti.

Kompanija “Blue Frontiers” potpisala je memorandum sporazumevanja sa francuskom polinežanskom Vladom, kako bi sagradili plutajuće selo na glavnom ostrvu na Tahitiju. Najavljeni datum početka gradnje je 2020. godina, a ceo projekat koštaće oko 60 miliona dolara.

Plutajuće selo na Tahitiju

Selo će, kako je objašnjeno, biti izvesni eksperiment kako bi naučnici istražili mogućnost stvaranja ovakvih gradova u budućnosti. Uz to, na plutajućem selu usavršavaće se tehnologija potrebna za buduće plutajuće gradove i države.

 

Na ovom delu Tahitija, voda je duboka oko 30 metara, a selo bi bilo udaljeno oko 900 metara od obale. Samo selo biće sagrađeno oko koralnog grebena, koje će mu pružiti dodatnu zaštitu. Ideja je da ovde živi i radi oko 200 do 300 ljudi, a samo ostrvo će plutati na platformama spojenim u ukupno 2 286 metara površine.

Uz kombinaciju eko turizma i nove industrije akvaristike, zamišljeno je da se u ovom selu uzgajaju morske alge, ali i da se maksimalno iskoristi snaga talasa.

Projektni arhitekta Bart Roefen izjavio je da su ovakva plutajuća sela budućnost, budući da nivo svetskog mora neprestano raste, a ostrva polako nestaju.

Foto: Instagram

24/11/2017 10:03

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments