Uskoro nova vrsta goriva – sintetičko

25/11/2014 11:31

Uskoro nova vrsta goriva – sintetičko

Nemačka kompanija “Sanfajer” otkrila je mašinu koja vodu i ugljen dioksid pretvara u sintetička goriva.

Ukoliko želimo da prestanemo sa korišćenjem fosilnih goriva, nećemo to uspeti preko noći – previše postojeće infrastrukture i tehnologije zasniva se na uglju i gasu, i ta promena bi koštala previše i oduzela previše vremena.

Međutim, sintetička goriva bi bila dobra zamenska opcija, pogotovo kada bi mogla da se proizvedu na ekološki način – kao što je kompanija “Sanfajer” uradila.

Kompanija sa sedištem u Drezdenu otkrila je svoje postrojenje koje koristi Fišer-Tropš proces kako bi pretvorilo vodu i ugljen dioksid u tečne hidrokarbone – sintetički gas, dizel i kerozin.

Trenutno postrojenje u demonstracione svrhe može da reciklira oko 3,2 tone ugljen-dioksida na dan, i može da proizvede oko 120 litara goriva na dan. Da bi se postrojenje izgradilo, bila je potrebna suma od sedam cifara, čiju je polovinu obezbedilo Ministarstvo obrazovanja i istraživanja.

Sada je samo pitanje zakonskih faktora koji će investitorima dozvoliti da ulažu u ovaj projekat, i kada se sa tim završi, moći ćemo polako da počnemo sa zamenjivanjem fosilnih goriva, poručuju iz kompanije.

25/11/2014 11:31

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments