Spektakl na nebu u 2017. godini: Šta nas sve očekuje?

04/01/2017 10:09

Spektakl na nebu u 2017. godini: Šta nas sve očekuje?

U 2017. godini očekuje nas niz kosmičkin fenomena koje ćemo imati prilike da vidimo na nebu, a ovo su samo neki od najlepših:

Kometa 45p/HMP

Već početkom februara meseca, tačnije 11. februara, imaćemo priliku da vidimo kometu 45p/HMP (Honda-Mrkos-Pajdusakova). U svom prelaženju preko neba proćiće kroz sazvežđa Akila i Herkules, a Zemlji će najbliža biti upravo 11. februara kada će biti udaljena samo 12.391.948 kilometara i biće vidljiva golim okom.

Kružno pomračenje Sunca

Prstenasto ili kružno pomračenje Sunca dogodiće se 26. februara, a biće vidljivo svima koji se nalaze duž uske staze na južnoj hemisferi. Ova pojava dešava se kada Mesečev disk nije dovoljno velik da prekrije celo SUnce, pa ostavlja trag prstena Sunca oko tamne lunarne siluete.

Pomračenje počinje iznad Južnog pacifika, nastavlja preko Južne Amerike i završava se u Africi.

merkur-planeta

Merkur, Mars, Mesec

Ukoliko 29. marta, nakon zalaska sunca pogledate ka zapadu, imaćete priliku da vidite tanak polumesec koji formira nebeski trougao sa Merkurom u donjem desnom uglu i sa Marsom iznad Meseca i Merkura. U ovoj formaciji Merkur će biti najsjajniji i najvidljiviji na našem nebu.

Mesec i Jupiter

Jupiter i Mesec će susresti 10. aprila kada će biti vidljivi na istoku odmah nakon što Sunce zađe na zapadu.

Totalno pomračenje Sunca

Totalno pomračenje Sunca

Totalno pomračenje Sunca

Najintenzivnije pomračenje Sunca, još od 1979. godine, dogodiće se 21 avgusta ove godine, kada će svi ljubitelji kosmičkih fenomena imati pirliku da uživaju u ovoj pojavi.

Meteorska kiša Geminidi

Sa 60 do 120 zvezda padalica na sat, meteorska kiša Geminidi je jedna od najplodnijih i najvidljivijih, a ove godine će se dogoditi 13. decembra.

04/01/2017 10:09

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments