Praistorijski pingvini su bili veliki kao čovek

14/12/2017 14:11

Praistorijski pingvini su bili veliki kao čovek

Na Novom Zeladnu, otkriven je fosil pingvina koji datira od pre 60 miliona godina, a ono što je posebno fascinantno, jeste njegova veličina.

Novi Zeland ima reputaciju mesta na kojem žive ili su pak živela neobična stvorenja, koja nema nigde drugde na svetu. Tako su arheolozi 2004. godine našli ostatke nečega što im je zadavalo glavoboljupune tri godine. Na kraju, otkriveno je da kosti pripadaju jednoj vrsti pingvina, koja je živela pre 60 miliona godina, a svaka jedinka bila visoka kao današnji čovek.

Džinovski novozelandski pingvin

Prica je dobila ime Kumimanu biceade (na maorskom, kumimanu znači “ptica-čudovište”). Ovaj pingvin bio je visok oko 1.77 metara, a dostizao je težinu od 100 kilograma, te je zaista bio jedna vrsta montruozno velike ptice.

Poređenje carskog pingvina sa ovim praistorijskim divom

Prema istraživačima, ovaj pingvin živeo je u doba paleocene, najstarije epohe paleogena, na prelazu između mezozoika i kenozoika. Iako ovaj fosil nije najveći ikada pronađen (najveći je bio visok 2 metra), u pitanju je najstariji.

Iako je veoma teško rekontruistati kako je ptica izgledala, naučnici pretpostavljaju da je ovaj pingvin bio viosok kao čovek, imao je veoma čvrstu muskulaturu koja mu je omogućavala da hvata plen. Takođe, razume se, bila je snažnija od čoveka.

Ovo otkriće takođe je pokazalo da se gigantizam kod pingvina pojavio kratko nakon što su postali rodnioci. Ipak, dokazi sugerišu da su ovi džinovski pingvini izumrli pre oko 20 miliona godina, kada su se pojavili sisari poput foka i kitova, ali nije poznato da li je izumiranje usledilo zbog takmičenja oko plena, ili su pak pingvini bili plen.

 

Foto: Tess Cole, G Mayr/Senckenberg Research Institute

14/12/2017 14:11

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments