Pomeraju se granice medicine: Zubi će se sami popravljati?!

11/01/2017 12:30

Pomeraju se granice medicine: Zubi će se sami popravljati?!

Kako napreduje savremena tehnologija, tako sa njim napreduju i mnoge nauke, pa je tako i medicina među onim koje se sve brže razvijaju.

Nova medicinska istraživanja i ispitivanja mogla bi u potpunosti da pomere dosadašnje granice i unaprede način na koji se lečimo.

Među prvim takvim otkrićima može biti i lek od kojeg se zubi sami popravljaju, čime bi se eliminisala potreba za plombama i strašnim odlascima kod stomatologa.

Za sada su istraživači sa Kings koledža u Londonu došli do zaključka da ovaj lek, koji se inače koristi za tretiranje obolelih od demencije, može da pokrene ćelije u dentalnoj pulpi kod miševa čime se mogu popraviti manje rupe.

Rupe na zubima kod miševa same su se popravile uz pomoć biorazgradivog sunđera koji je bio natopljen Tudeglusibom (lekom), a koji je bio umetnut u karijes.

Lek Tideglusib je uspešno stimulisao aktivnost matičnih ćelija u dentalnoj pulpi, što je dovelo do regeneracije rupa u zubima miševa veličine 0,13 milimetara.

Stručnjaci veruju da je uspeh zagarantovan zahvaljujući biorazgradivom sunđeru koji popunjava prostor rupe i za vreme regeneracije dentina do te mere se sve popuni mineralima da nakon tretmana ne preostane ništa što bi moglo u budućnosti da se pokvari.

Cilj je da se pronađe način da se napravi lek koji će uspešno popravljati i veće rupe na zubima, kako bi se što pre na ovaj način lečili zubi. Naučnici koji rade na ovom veruju da će se to i desiti – za tri do pet godina!

11/01/2017 12:30

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments