SAD planiraju da vade milijarde tona CO2 iz vazduha godišnje

08/02/2022 19:12

SAD planiraju da vade milijarde tona CO2 iz vazduha godišnje

Smanjenje globalne emisija ugljenika može značajno doprineti smanjenju uticaja klimatskih promena, iako to možda neće biti dovoljno.

U pokušaju da preokrene tok globalnog otopljavanja, usred strašnih naučnih predviđanja koje možemo da čujemo iz dana u dan, američko Ministarstvo energetike (DOE) objavilo je ambiciozne nove planove za ubrzanje razvoja tehnologija za hvatanje i skladištenje atmosferskog ugljenika, objašnjava izveštaj The Vergea.

Ovaj potez dolazi u obliku nove inicijative pod nazivom Carbon Negative Shot, koja ima za cilj da proširi tehnologije uklanjanja ugljen-dioksida (CDR) i učini ih isplativim.

DOE ima za cilj da izvuče gigatone CO2 iz atmosfere

Inicijativa, koja je objavljena na veb stranici američkog Ministarstva energetike, ima za cilj da smanji cenu CDR-a na manje od 100 dolara po toni. To bi značilo da bi se mogao koristiti za uklanjanje milijardi tona ugljen-dioksida iz atmosfere, a da pritom ne bude preterano skup.

Uklanjanje milijardu tona, ili gigatona, ugljen-dioksida, bilo bi ekvivalentno uklanjanju zagađenja koje napravi oko 250 miliona vozila godišnje, navodi se u saopštenju američkog Ministarstva energetike. Da bi se postigao ovaj uzvišeni cilj, DOE će morati da značajno unapredi tehnologiju u odnosu na postojeće i predložene, vezano za postrojenja za uklanjanje ugljenika.

Najveći svetski pogon za direktno hvatanje vazduha, pod nazivom Orca, pušten je u rad na Islandu ove godine. Trenutno je u mogućnosti da izvuče 4.000 tona ugljen-dioksida godišnje, što ga stavlja daleko iza cifara navedenih za novu inicijativu. Još jedno postrojenje, koje je u izgradnji u Škotskoj, kao deo saradnje sa britanskom kompanijom za tranziciju energije Storegga Geotechnologies i kanadskom kompanijom za tehnologiju hvatanja ugljenika Carbon Engineering, na kraju će iz atmosfere izdvajati do 1 milion tona CO2 godišnje.

„Moramo učiniti više od samog smanjenja emisije”

Sve ovo proizilazi iz činjenice da najnoviji modeli sugerišu da nam brzo ponestaje vremena da bismo sprečili najgore posledice klimatskih promena. Najnoviji izveštaj IPCC-a o klimatskim promenama, na primer, ukazao je na činjenicu da Zemlja obara 125.000-godišnje toplotne rekorde. Nekoliko naučnika sada tvrdi da će tehnologije za hvatanje ugljenika morati da rade ruku pod ruku s inicijativama koje imaju za cilj dramatično smanjenje emisije ugljenika.

Kao što je Unija zabrinutih naučnika (UCS) nedavno istakla na svojoj veb stranici, „da bismo dostigli neto nultu emisiju, moramo učiniti više nego samo smanjiti postojeću: moramo aktivno uklanjati ugljen-dioksid iz atmosfere ili nadoknaditi njegove efekte.”

Jedan od problema sa kojim se DOE suočava sa svojom inicijativom je velika količina energije koja je potrebna za izdvajanje tako ogromnih količina CO2 iz atmosfere. Ako se ne planiraju pažljivo, tehnologije uklanjanja ugljenika bi zapravo mogle doprineti problemu za koji su dizajnirani da ga reše. Kao takav, u svom saopštenju, DOE kaže da ima za cilj da osigura da se „uzme u obzir emisija koja nastaje tokom pokretanja i izgradnje tehnologije uklanjanja“. To je samo jedan od izazova s kojima se suočava na svom putu da tehnologiju učini izvodljivom u ogromnom obimu u kojem je potrebna.

08/02/2022 19:12

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments