Problemi Google-ovog autonomnog vozila

31/08/2015 10:05

Problemi Google-ovog autonomnog vozila

Autonomni automobil, koji je konstruisala kompanija Google, ima jedan očigledan problem u saobraćaju, koji je bio razlog za njegovo komično ponašanje.

Naime, Google-ov automobil bez vozača ima problem sa biciklistima, odnosno sa njihovom brzinom kojom se kreću.

S obzirom na to da se ovaj automobil orijentiše pomoću senzora, on “ne zna” kako da se “ponaša” kada sretne bicikl koji se jedva kreće, ali čiji vozač još uvek nije spustio noge kako bi se potpuno zaustavio.

Kada je Google testirao svoj automobil u Ostinu (Teksas), jedan biciklista primetio je da se ovo vozilo u njegovom prisustvu veoma “komično ponaša”.

Naime, ovaj biciklista je Google-ov autombil bez vozača sreo na jednoj raskrsnici. Biciklista je išao veoma sporo i pomerao se malo po malo, ali nije spuštao noge na put, nego je tako usporeno balansirao na svom “vozilu”. Iza njega se nalazio Google-ov auto koji se ponašao jako čudno.

Automobil je kretao i zaustavljao na svako minimalno pomeranje i zaustavljanje bicikliste. S obzirom na to da nema naređenje – šta da radi kada u saobraćaju sretne bicikl koji skoro sasvim stoji, ovo vozilo je nasmejalo i biciklistu, ali i posadu automobila koji upravlja sam sobom, zbog toga što je svakog trenutka kretalo i zaustavljalo se naglo.

Iz kompanije Google najavljuju da će ovo biti prva od “sitnica” na kojoj će poraditi kao bi ovaj “inteligentni auto” bio još snalažljiviji u saobraćaju.

31/08/2015 10:05

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments