Gde su nestali punjači?

17/04/2021 23:34

Gde su nestali punjači?

Od oktobra prošle godine svi novi telefoni kompanije Apple distribuiraju se bez punjača. Kako su objasnili iz te kompanije, ukinuli su ono što smatraju nepotrebnim, a zarad očuvanja životne sredine. Apple namerava da postane stopostotno neutralan do 2030. godine.

Predstavnici kompanije kažu i da ljudi često već imaju punjač i bubice u svojim kućama, pa im dodatni nisu potrebni. Dakle, uklanjanjem punjača i Earpods-a iz iPhone 12 box, može se smanjiti ambalaža za 70 odsto i istovremeno isporučiti više uređaja, što bi zauzvrat smanjilo emisije zračenja povezane sa transportom.

Ovom promenom uštedeće se i oko 861.000 tona bakra, cinka i kalaja. Kompanija je u svom Izveštaju o napretku u zaštiti životne sredine navela i da je prošle godine smanjila emisiju CO2 sa 25,1 miliona tona u 2019. godini na 22,6 miliona, dok je smanjena i potrošnja energije za 13,9 miliona kWh.

Još kažu i da se za njihove proizvode sada koriste više recikliranih materijala nego ranije, poput 40 procenata recikliranog sadržaja u MacBook Air uređajima sa Retina ekranom i 99 procenata recikliranog volframa koji se koristimo u iPhone 12 i Apple watch Series 6 uređajima.

S druge strane, upućeni kažu da iako Apple ne isporučuje punjač u iPhone 12 box, uz telefon isporučuje USB Tipe-C kabl za grom, koji radi sa bilo kojim standardnim USB Tipe-C adapterom. Pa pitaju kompaniju da li će nabaviti bežični podmetače za punjenje i tako potpuno isključe žične punjače.

Kako osušiti telefon?

Prema pisanju portala Science Alert, 25 odsto korisnika pametnih telefona je reklo da je bar jednom zalilo telefon nekom tečnošću. Isti portal i ne savetuje da se telefon ubaci u pirinač kako bi se osušio. Stručnjaci savetuju par stvari pre nego što se odnese ovlašćenom serviseru:

1. Odmah isključiti uređaj.

2. Ako je telefon vodootporan, ali ste ga potopili ili prelili nekom drugom tečnošću, iz kompanija Apple i Samsung preporučuju da ga isperete u čistoj vodi. To ne znači da ga stavite direktno ispod mlaza iz slavine, jer se tako može oštetiti.

3. Dobro obrišite uređaj papirnim maramicama ili pamučnom krpom.

4. Lagano ga protresite kako bi sva voda izašla kroz otvor za punjač. Kada tresete telefon pazite da ga ne tresete prejako, jer tako tečnost može da prodre dublje u unutrašnjost telefona.

5. Izvadite SIM karticu.

6. Upotrebite komprimovani aerosol za izbacivanje vode i nemojte telefon sušiti fenom. Toplota može da ošteti gumene delove i ekran.

7. Osušite telefon, posebno ulaze za priključke.

8. Telefon staviti u hermetički zatvorenu posudu ispunjenu paketićima silikagela – kuglice koje dolaze u pakovanju sa novim cipelama ili drugog sredstva za sušenje, koje upija vlagu.

9. Telefon ne sme da se puni, sve dok nije potpuno suv. Punjenje uređaja u kojem još ima vlage može da prouzrokuje dodatnu štetu. Trebalo bi sačekati minimum pet sati, od stavljanja u sredstvo za skupljanje vlage.

 

17/04/2021 23:34

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments