Pet ključnih saveta za održavanje grejnog sistema u domaćinstvu

15/10/2021 19:46

Pet ključnih saveta za održavanje grejnog sistema u domaćinstvu

Grejanje domova je sve skuplje. Samim tim, imperativ je da grejne sisteme u našim stanovima i kućama učinimo što efikasnijim.

Pripremanje doma za zimu se možda čini kao jednostavan zadatak, ali mali je broj ljudi koji održava radijatore spremnim za narednu grejnu sezonu. Provera kotlova i radijatora ne samo što može prevenirati oštećenja, već može uštedeti dosta novca u smislu da za topliji dom moramo da izdvajamo manje sredstava.

Mnogo toga, što se održavanja tiče, možete učiniti sami, proveriti kotlove i radijatore, pre nego što temperatura značajno padne.

Provera je još važnija za one koji koriste starije sisteme, instalirane pre više od 10 godina. Savremeni radijatori mogu biti i do 50 odsto ekonomičniji od onih od pre 20 godina, pa je od suštinske važnosti da se ovi vremešniji održavaju s više pažnje. Naravno, sve to će se vratiti kroz niže račune za grejanje.

Evo pet saveta kako da održavate sistem grejanja u vašem domu „zdravim“:

Uključite grejanje svakih nekoliko nedelja

Neaktivni radijatori mogu izavati skupljanje prljavštine i zarobljenog vazduha, što ograničava protok toplote kroz cevi.

Kotao koji se ne koristi može da se pokvari a da niste toga ni svesni, pa je testiranje s vremena na vreme ili povremena upotreba od ključnog značaja za očuvanje sistema kada dođe zima.

Šta kažu stručnjaci? Uključujte grejanje na 10 minuta svakih nekoliko nedelja, kako biste omogućili da se hidraulične komponente sistema aktiviraju, što će pomoći efikasnosti kotla, sprečavajući nepredviđene probleme kada vreme počne da se menja.

Otvorite ventile

Savremeni termostatski radijatorski ventili pomažu u kontroli temperature u svakoj prostoriji posebno. Kako toplo vreme smenjuje zimsku hladnoću, ovi ventili se obično postavljaju na „zatvoreno“ na duži period.

Ako se zadrže predugo u ovoj poziciji, oni se mogu zaglaviti, ostavljajući nas u „letnjem režimu“ duže nego što smo to nameravali.

Najbolje je otvoriti ventile do punog kapaciteta dok kotao nije uključen, da se ne bi zaglavili.

Ako ovo praktikujete, ne samo da ćete moći da koristite grejanje onako kako želite, već će otvaranje ventila sprečiti potrebu za pozivanjem vodoinstalatera da bi isprao sistem, što naravno povlači izvesne (nepredviđene) troškove.

Ispuštanje vazduha iz radijatora

Najbolje vreme da se ovo uradi je kada ih ne koristite. Na ovaj način ćete izbaciti vazdušne džepove koji mogu biti u sistemu i sprečiti ih da ulaze u kotao ili toplotnu pumpu, što može izazvati začepljenje ili prekomerno zagrevanje.

Ukoliko se ne ispušta vazduh iz radijatora, to može prouzrokovati unutrašnju koroziju i oštećivanje delova povezanih s kotlom.

Proverite da li ima mulja

Formiranje naslaga mulja u radijatoru je uobičajeno ako ostanu netaknuti duže vreme. Jedan od simptoma ovog problema je kada su radijatori hladni na dnu.

Da biste to rešili morate isprati radijator, i to tako što ćete ga isprazniti, a zatim ukloniti sa zida. Kada to uradite, pričvrstite crevo na otvor radijatorskog ventila i pustite najsnažniji mogući mlaz vode da bi se isprala prljavština. Kada voda bez zastoja protiče, znači da je problem rešen, tako da možete vratiti radijator na svoje mesto.

Dodajte inhibitor korozije

Dodavanje inhibitora korozije može sprečiti stvaranje rđe i potencijalno začepljenje i ugrožavanje efikasnosti radijatora. Voda se ne meša dobro s metalom, pa je prirodno da će isključeni radijatori korodirati iznutra ukoliko nešto ne preduzmemo.

Inhibitor korozije je hemikalija koja razlaže nagomilani mulj i rđu, te na taj način uklanja začepljenja.

Ovo rešenje će omogućiti efikasan rad sistema i produžiće vek trajanja radijatora, što na dugoročnom planu štedi novac.

Dobro poznavanje vašeg sistema grejanja, omogućiće vam da ostanete na visini zadatka kada je o održavanju reč, a to je od vitalnog značaja za sprečavanje problema, što za krajnji rezultat ima manji odliv novca iz novčanika.

Ako se ne osećate kompetentnim ili sigurnim u svoje veštine, najbolje je da se obratite kvalifikovanom stručnjaku, koji će sprečiti nepredviđene probleme tokom zimskih meseci.

15/10/2021 19:46

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments