Kako prati peškire da bi se izbeglo njihovo habanje i oštećivanje?

30/10/2021 10:18

Kako prati peškire da bi se izbeglo njihovo habanje i oštećivanje?

Nisu svi svesni ove greške koju prave prilikom pranja rublja u mašini, a ona može dovesti do oštećivanja peškira.

Toliko puta smo prali veš da više ni ne obraćamo pažnju na punjenje i pokretanje mašine za pranje veša. Međutim, postoje određena pravila, kojih ako se ne pridržavamo, za posledicu može imati oštećivanje veša, pa makar posedovali i neku od najboljih mašina na svetu. Postoje neke osnove stvari kojih se moramo pridržavati, kao što su razdvajanje belog veša ili pranje farmerki zasebno po prvi put, ali pravilo o kojem sada govorimo je manje poznato.

Vrlo je verovatno da ga već kršite i osećate posledice a da niste ni svesni šta je uzrok. Radi se o navici do te mere uobičajenoj da će većina ljudi jednostavno ignorisati štetu ili će zameniti dotrajale stvari i nastaviti dalje. Sada otkrivamo šta se to oštećuje u vašoj mašini za pranje veša i zašto.

Znaci koji ukazuju na oštećenost peškira

Dakle, stvari o kojima govorimo su peškiri. Oni moraju biti izdržljivi i moraju da zadrže moć upijanja da bi ispunili naše zahteve. Većina nas peškire koristi prilično agresivno na dnevnom planu, trljajući ih o telo i ostavljajući ih da se suše između dva korišćenja. Kada je reč o pranju peškira, obično ih stavljamo zajedno s ostalim stvarima, a to je pogrešno, jer može rezultirati njihovim oštećivanjem.

Kako ta oštećenja izgledaju? U suštini, verovatnije je da ćete ih pre osetiti nego videti. Peškiri će izgubiti moć upijanja i neće se sušiti tako efikasno kao nekada. Vredno je napomene da kada su potpuno novi, peškiri su prethodno tretirani da budu meki na dodir i paperjasti, pre nego što se operu po pri put. Naravno, prilikom pranja će se taj sloj isprati, i to je sasvim u redu.

Šta oštećuje peškire?

Ako dodajete omekšivač tokom svakog pranja, započećete proces oštećivanja peškira. Naime, razlog leži u tome što se omekšivači prave od silikonskog ulja, koje oblaže vaš veš voštanim slojem tokom pranja, da bi ga učinilo mekšim. Međutim, ovaj sloj bi trebalo da bude otporan na vodu da bi preživeo pranje, a to je razlog zašto utiče na upijajuću moć peškira. Vlakna peškira završavaju presvučena omekšivačem i ne mogu da apsorbuju onoliko tečnosti koliko bi trebalo.

Vredi napomenuti da listići koji se ubacuju u sušilicu, takođe sadrže ulja koja imaju isti efekat, tako da ih treba izbegavati tokom pranja i sušenja peškira.

Neki tvrde da omekšivač i dalje možete koristiti pri svakom drugom pranju, dok drugi smatraju da ga nikada ne treba koristiti. Predlažemo da isprobate alternativa kao što je ova u nastavku teksta.

Kako da učinite peškire mekim bez oštećivanja?

Ne morate koristiti omekšivač da bi vaši peškiri bili meki. Umesto toga, jednom mesečno ih operite šoljom destilovanog belog sirćeta umesto deterdžengom. Na ovaj način će se ukloniti svi ostaci sapunastih naslaga, koji stvaraju grub osećaj, a vratiće se prvobitna moć upijanja. Ubuduće pokušajte da smanjite količinu deterdženta prilikom pranja peškira, tako da se manje sapunastih ostataka zadrži na vlaknima. Takođe, možete da perete na onoliko visokoj temperaturi, kolika je potrebna da bi peškiri bili savršeno čisti.

Ako i dalje želite da koristite omekšivač za ostatak veša, to je sasvim u redu. Samo treba da odvojite peškire i perete ih zasebno, mada uvek pazite da ne preopteretite mašinu.

30/10/2021 10:18

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments