Prolećno čišćenje organizma

11/05/2021 09:34

Prolećno čišćenje organizma

Svakodnevno naše telo se bori protiv štetnih materija koje smo uneli pokušavajući da se očisti i sebi olakša funkcionisanje. Upravo tom sistemu za detoksikaciju treba pomoći, kako bi do kraja razgradio i eliminisao toksine. Jetra, bubrezi, debelo crevo, koža, limfa… obavljaju proces detoksikacije čineći nas zdravijim.

Sa višim spoljnim temperaturama trebalo bi više i tečnosti da unosimo. Dnevne potrebe se sada povećavaju za oko 500 ml po danu i ta tečnost može biti u obliku vode, supa, čorbi ili nezaslađenih čajeva, a jedino je važno da se organizam opskrbi hraniljiv i zdravim materijama.

saznajte još i koji su najbolji čajevi za borbu sa anksioznošću

Supe i čorbe pored što će „napojiti“ organizam one će ga i nahraniti, jer su nutritivno bogate, lako se vare i stvaraju osećaj sitosti. Organizmu u ovom periodu najviše prijaju oni na biljnoj bazi, jer imaju visok postotak antioksidansa i ne bi trebalo da sadrže kofein. Ukoliko se svaki dan pije detox čaj pomaže se telu u čišćenju, ali se i povećava unos potrebne vode.

prolećno vreme je za neke i idealno za skidanje viška kilograma. Treba znati da se toksini nakupljaju u naslagama masti, te dok se isto topi, vežbama ili dijetama, toksini se oslobađaju i odlaze u krvotoku. Kako bi se do kraja proces završio i telo oslobodilo neophodno je unositi, već pomeutu, tečnost.

možda vas zanima i Zašto se kaže “zdrav kao dren”?

Detoksikacija se preporučuje i osobama koje se žale na umor, imaju probleme sa varenjem, glavoboljama ili često bivaju prehlađene. Nutricionisti savetuju da se troše biljni čajevi i to bez šećera ili zaslađivača.

Lista čajevi za detoksikaciju organizma – čišćenje creva, jetre i pomažu varenju

Zeleni čaj – dobija se iz biljke čajevac i svega nekoliko listova sadrži materije koje ubrzavaju metabolizam. Pun je antioksidansa, posebno onih koji nisu prisutni u voću i povrću.

Čaj od đumbira – vatrenog je ukusa, a pospešuje probavu i daje osećaj sitosti.

Čaj od šipka – čaj sadrži vitamin C i antioksidanse, a preporučuje se za jačanje imuniteta i odličan je u čišćenju posle i za vreme prehlada.

Čičkov koren – odličan za čišćenje jetre i krvi.

Maslačak – čaj od maslačka je odličan u rešavanju problema s kožom, ali je i odličan diuretik.

Čaj od ruzmarina, koprive ili cimeta – čiste organizam i smanjiuju nadutost.

Čaj valerijane ili lipe – pomaže u otklanjanju stresa i pratećih tegoba, koje su posledica napetosti.

saznajte još i Šta je folna kiselina?

Uz čajeve preporučuje se i veći unos vlakana, te tako bar dva puta sedmično treba jesti mahunarke. Sveže povrće jesti gotovo svaki obrok, kao što tamno zeleno povrće i lukovi, svih vrsta, jer pomažu rastvaranje hranljivih materija, ali i pomažu jetri da eliminiše toksične materije.

Za razliku svežeg povrća, voće se preporučuje kao užina i to dve u toku dana. Najbolje bi bilo jesti citruse, ananas, jabuke ili bobičasto voće. Telu u ovom periodu treba i magnezijuma, kako bi se svi proseci u telu odvijali nesmetano. Njega ima u u orašastim plodovima, spanaću ili blitvi.

 

11/05/2021 09:34

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments