Evo kako živi najstarija osoba na svetu!

16/05/2016 10:50

Evo kako živi najstarija osoba na svetu!

Do nedavno je najstarija osoba na svetu bio Francuz Žan Kalman, koji je doživeo 122 godine, da bi ga na ovoj poziciji zamenila Ema Morano koja ima 116 godina.

Rođena je u Italiji 29. novembra 1899. godine, čime je, pored titule najstarije osobe – i jedina osoba rođena u 19. veku koja živi i danas.

Detinjstvo i mladost

Ema je bila najstarije od devetoro dece, a uspela je da nadživi svu svoju braću i sestre. Poslednji od njih doživeo je 102. godine i preminuo pre pet godina.

Kada je imala 20 godina volela je muziku i bavila se njom – pevajući i igrajući, a sada joj je želja da doživi 2020. godinu. Njen lekar tvrdi da joj je zdravlje dobro, iako već sada teško hoda i svoj stan nije napustila 25 godina.

I pored toga, njen um je svež, ona aktivno učestvuje u razgovoru, raspoložena je i nasmejana.

Svakodnevne aktivnosti

Iako ne može da izlazi napolje, a o njoj brinu njene dve ćerke i negovateljica, ona ima svoje rituale kojih se pridržava duži niz godina.

U toku dana obavezno odrema dva puta, a ustaje u 8 ujutru. Ručak je zakazan za 11 časova, dok je večera prilično rano – u 18 časova svakog dana.

Već 90 godina se pridržava jedne preporuke lekara. Naime, kada je imala 20 godina obolela je od anemije, zbog čega joj je doktor rekao da mora da jede najmanje tri jaja dnevno – dva sirova i jedno kuvano. Od tada Ema se svakog dana brižljivo pridržava ovog režima.

Šta jede najstarija osoba na svetu?

Iako bi mnogi stručnjaci i lekari preporučili neke dijetetske namirnice, Ema Morano ipak ima svoj režim ishrane koji poštuje – jer je tako navikla, a i jednostavno ne voli povrće.

Najčešće jede meso, uključujući i sirovo, a svakog dana, prema preporuci lekara, pojede i bar jedno živo jaje.

Osim toga, voli kompot od jabuka i keks, torte sa mnogo jaja i butera. Jednostavno – jede ono što voli! Nakon rane večere obavezno još jednom užina i odlati na spavanje u 23 časa.

16/05/2016 10:50

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments