Šta je folna kiselina?

03/05/2021 10:19

Šta je folna kiselina?

Vitamin B9 ili folna kiselina, odnosno folat, popravlja DNK i proizvodi crvena krvna zrnca. Istraživanja kažu da odrasla osoba tokom dana treba da unese 400 mikrograma folne kiseline. Istraživači sa Univerziteta Taft u Bostonu, otkrilo je da se kod 40 odsto ljudi, starosti između 26 i 83. godine beleži deficit folne kiseline. Naime, kod njih je nivo b12 vitamina u krvi je na donjoj granici, a iznenađujuće je što se taj deficit zabeleži uglavnom kod mlađih ljudi.

Takođe, procenjeno je da deficit vitamina B9 u krvi, utiče na čak 40 odsto stanovništva preko 60 godina starosti. Stručnjaci upozoravaju na to da je ovaj deficit ozbiljan problem, a sve češće pogađa vegane i vegetarijance. Manjak folne kiseline dovodi se u vezu s bolestima poput gingivitisa, parodontitisa, seboreičnog dermatitisa i vitiliga. Ali najveći simptom manjka vitamina B9 je makrocitna anemija.

Ovo su ostali simptomi:

Slabost, umor, neraspoloženje
Glavobolja
Otežano disanje
Problemi s koncentracijom
Plitke rane u usnoj šupljini
Diskoloracija kože i noktiju
Rast sijede kose

Kognitivni problemi – ako telu nedostaje ovaj vitamin osoba se može boriti sa depresijom, sa koncentracijom uz pojavu razdražljivosti. Ako se ne leči blagovremeno, nedostatak folne kiseline može uticati na razvoj demencije ili Alchajmerove bolesti.

Bolovi u telu – U teškim slučajevima mozak dobija manje kiseonika nego što bi trebalo. Kao odgovor, arterije mozga počinju bubriti i što za posledicu ima glavobolju. Međutim, uz mozak zbog nedostatka kiseonika patiće i drugi organi, posebno u grudima.

pročitajte još i koje su najčešće zablude o vitaminima!

Bleda koža – Hemoglobin je protein, koji se nalazi u crvenim krvnim ćelijama i odgovoran je za transport kiseonik iz pluća u sva tkiva vašeg tela. Ukoliko telu fali vitamina B9, neće biti ni dovoljno crvenih krvnih zrnaca, a što može dovesti do osećaja slabosti mišića, umora, ukočenosti u rukama i stopalima i blede kože.

Nedostatak daha – uz ovo, osoba kojoj nedostajne folne kiselne može osetiti ubrzane otkucaje srca i osećaj vrtoglavice ili nesvesticu.

Probavni problemi – Gastrointestinalni simptomi poput mučnine, povraćanja, bolova u stomaku i proliva, nakon jela, mogu biti prvi znak da vašem telu treba folna kiseline. U težim slučajevima, može doći i do anoreksije.

Rane u ustima i oticanje jezika – ovi simptomi se obično pojavljuju kada je nedostatak folne kiseline zaista težak, jezik može izgledati natečeno, crveno ili sjajno, obično oko vrha i rubova na početku. Zbog smanjenja crvenih krvnih zrnaca, može se osetiti bol pri gutanju.

Kako popuniti deficit folne kiseline?

Kod većine ljudi taj nedostatak moguće je dopuniti ishranom.Bogati izvori folne kiseline su spanać, tamno zeleno lisnato povrće, pasulj, kelj, orasi, pomorandža, limun, soja, džigerica, pirinač, pivski kvasac, celo zrno žitarica, pšenične klice, mleko… Folna kiselina se primenjuje posebno, u komleksu B vitamina ili u multivitaminskim preparatima.

pročitajte još i : Jasni znaci koji ukazuju na to da vam nedostaju pojedini vitamini

Vegani i vegetarijanci

Ispitivanja su pokazala da deca koja su odgajana do svoje 6. godine kao vegani imaju dugogodišnje zdravstvene probmleme. Studije tvrde da deca pate i nekoliko godina nakon što počnu jesti proizvode životinjskog porekla. Kod dece vegana deficit folne kiseline ogleda se u smanjenoj moći rasuđivanja, nemogućnost snalaženja u prostoru kao i oslabljeno pamćenje.

Posebno je opasno ako se uz ovaj deficit ne vodi računa i o unosu vitamina B12. Kako dalje navodi studija, ne postoji nijedna biljka koja u sebi ima taj vitamin. Kako bi bili sigurno da se u telu nalazi dovoljna količina potrebnog vitamina dovoljno je uraditi analizu krvi, a zatim se konsultovati sa lekarom.

 

03/05/2021 10:19

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments