Pripremite se za zimske dane!

01/12/2016 11:53

Pripremite se za zimske dane!

Svako ima omiljeni deo godine, kao i onaj koji manje voli ili koji mu ne prija. Često je upravo zima najneomiljeniji deo godine, ali i ona ima svoje čari – oko čega bi se mnogi složili.

Kako biste zimu proveli na što bolji način, potrebno je da se pripremite za nju – a pravo vreme za pripreme je već počelo!

Da biste “prezimili” što lakše potrebno je da pripremite kako telo tako i um za hladne dane i duge noći koji su pred nama, a za sve to postoje jednostavni načini:

Vežbanje i disanje

Nije leto jedino vreme u toku godine kada bi trebalo da budemo u formi – bilo bi najbolje kada bi formu održavali tokom cele godine, a da biste to učinili preko zime – potrebno je da radite lagane vežbe od kojih se nećete previše umarati i znojiti.

setnja-zima

Umerenim vežbanjem tokom zime održavate imunitet jakim, što je veoma važno u toku sezone gripa, virusa i prehlada. Trening ne bi smeo da bude previše naporan jer je naš organizam tokom zime opterećen teškom hranom i kalorijama koje unosimo, a i kada je napolju hladnije trošimo više energije, pa nema potrebe da i trening bude previše zahtevan.

Kako bi organizmu uštedeli energiju koja je potrebna da se održava odgovarajuća temperatura tela trebalo bi kao još jednu aktivnost tokom zime uvesti i meditaciju ili barem pokušati da uz duboko disanje umirite telo i povratite stabilnost. I šetnja u prirodi može biti neka vrsta meditacije jer će delovati umirujuće na nervni sistem.

Više sna

Tokom zime dani su znanto kraći, a noć stiže mnogo ranije, pa bi trebalo da ispratite ove promene u prirodi – i da legnete ranije, odnosno da više spavate. Isto kao što je i priroda uspavana, tako je i našem telu potrebno više sna kako bi funkcionisalo na pravi način tokom hladnijeg perioda u godini.

spavanje

Jača, topla hrana

Zima diktira i potrebu za drugačijim načinom ishrane, pa je tako poželjno da zimi hrana koju jedete bude kuvana ili pečena, odnosno da jedete toplu hranu, a akcenat bi trebalo da bude na povrću kao što je kelj, blitva, krompir, bundeva, prokelj, kupus, repa, cvekla.

Kao zimska hrana preporučuje se blago prepečena teletina i jagnjetina, a kada su začini u pitanju – najbolji su đumbir, čili ili cimet koji povoljno utiču na varenje u sezoni slavlja, a njih pored obroka možete stavljati i u čaj.

caj-kafa

Utopljavanje

Sve niže temperature napolju podrazumevaju da ćete se oblačiti toplije kako bi sačuvali svoje zdravlje. Najvažnije je da utoplite vrat i stopala, a osim adekvatnom odećom, svoje telo možete ugrejati nekim ukusnim toplim napitkom.

S obzirom na to da je tokom zime potrebno unositi veću količinu tečnosti – pa čak i do dve litre – najbolje bi bilo da konzumirate što više čajeva koji, osim što su veoma ukusni, imaju i lekovito dejstvo na naš organizam.

01/12/2016 11:53

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments