Srećne navike za srećan život

25/12/2015 15:59

Srećne navike za srećan život

Kako možete svoj život učiniti pozitivnijim – i srećnijim kao rezultat toga? Zahvalnost, pomaganje, vežbanje, meditacija, i vreme posvećeno porodici i prijateljima su nekoliko ključnih primera.

Ali volontiranje u narodnoj kuhinji ili odlazak na romantičnu večeru sa supružnikom jednom godišnje će samo privremeno podići vaše raspoloženje. Srećne navike zahvalnosti, optimizma, uživanja, svesnosti i milosrđa moraju da se vežbaju svakodnevno kako bi se osetila prava razlika. Uvedite ih u svoju svakodnevicu pored najobičnijih higijenskih navika, pranja zuba, ruku ili natapanja kremom za sunčanje.

Ipak, uvođenje bilo kakve nove rutine bez ičije pomoći može da bude poražavajuće. Trebaju vam motivacija, inspiracija i redovne promene da vam pomognu da se krećete ka napred.

Ove aplikacije mogu da vam pomognu da se držite pozitivnog puta sve dok negovanje životne sreće ne postane prirodni deo svega što radite.

Calm

Omiljena aplikacija za meditianje, Calm, nudi besplatan sedmodnevni program učenja osnova svesne meditacije. Ako budete uživali, prijavite se za pristup 50 rukovođenih meditacija, meditacijske muzike i 21 dan Calm-a, program meditacijskog produbljavanja. Za svaku meditaciju možete da izaberete pozadinu i zvukove (takođe, smirujuće zvukove prirode možete slušati i nezavisno od aplikacije)

Headspace

Sličan je Calm-u ali sam malo boljom ponudom. Započnite meditaciju sa besplatnim Take10 programom – 10 minuta dnevno tokom 10 dana. Onda se prijavite za stotine sati originalnih meditacija, od brzih, dvominutnih SOS meditacija, do onih klasičnih, dužih. Izaberite između meditacija napravljenih za nastupanja, kreativnost, fokusiranje, sreću i mnoge druge situacije.

Day One

Stvorite svakodnevni multimedijalni dnevnik zahvalnosti. Uslikajte prelepu ledenu, kristalnu šaru na šoferšajbni vašeg automobila, zapišite par stvari zbog kojih ste uzbuđeni tokom dana i spojite ih zajedno uz pesmu koju volite. Na kraju ćete imati čulni spomenar svega onoga što vam donosi užitak u životu – a mogućnost da taj svet nosite u svom džepu i uživate u njemu kad god vas osećanja navedu na to, samo pojačavaju doživljaj.

Gratitude and Happiness

Iz popularne Track&Share serije, ova aplikacija se fokusira na vreme provedeno sa porodicom i prijateljima. činovima dobrote i izrazima zahvalnosti kao indikatorima sreće. Upisujte koliko čega od navedenog ste uradili tokom dana, procenjujte svoje raspoloženje i onda pogledajte kako se one sve spajaju. Jednostavno a efikasno.

Happy Habits

Ova aplikacija nudi digitalni dnevnik zahvalnosti, rukovođene meditacijske audio snimke, čitanje, i listu obaveza za sreću baziranoj na pozitivnoj psihologiji i kognitivnoj terapiji dr Monike Frank, autorke mnogih knjiga na ovu temu. Dnevni inspirativni citati su u ponudi u mnogim od ovih aplikacija, ali Happy Habbits vam omogućuje da ih personalizujete.

Happiness Wizard

Ovaj ogranak Success Wizard-a vodi vas kroz osnove pozitivne psihologije. Pomaže vam da procenite koji aspekt vašeg života vam donosi najviše sreće, definiše srž vaših životnih vrednosti, naglašava životnu viziju i stvara i prati listu obaveznih stvari za sreću prema vašim rezultatima. Svakodnevni saveti za vežbanje podsećaju vas da zapisujete u već dati dnevnik zahvalnosti, ponavljate ponuđene mantre i planira vaše vreme prema vašim prioritetima sreće.

Forgive for Good

Istraživanje dr Džefa Laskina, direktora Stanford Forgiveness Project-a, pokazalo je da je opraštanje ključno za lični mir i sreću. Problem je, prema njemu, to što nas niko nije naučio kako da opraštamo. Njegova aplikacija, stvorena uz pomoć bračnog i porodičnog terapeuta Džefa Koena, ima za cilj upravo to, uz korak po korak vodič kako da transformišete stare rane. Još uvek besnite na vašeg bivšeg supružnika i 10 godina nakon razvoda? Ova aplikacija je za vas.

StickK

Bilo da pokušavate da izgubite na težini, ostavite pušenje, započnete posao, uložite novac ili budete svesniji, StickK može da vas motivišite – i da vas drži odgovornim – koristeći bihevijoralne ekonomske principe.

Korisnici koriste javne komentare (“Želim da se bavim jogom jednom nedeljno”, “Blogovaću svaki dan”, “Izgubi 25kg”, “Završi svoj poslovni predlog”) – i onda postaviti opcionalne uslove, kao što su na primer, plaćanje određene količine novca ako se ne dostigne cilj.

Možete da izaberete sudiju, prijatelja koji će nadgledati vašu posvećenost i postarati se da ne varate u svojim izveštajima o napretku. Ispunili ste svoj cilj? Vratite svoj novac. Niste uspeli? Založite svoj novac prijatelju ili u humanitarne svrhe. Neki korisnici čak i imenuju to da njihov novac ode nečemu neukusnom radi dodatne motivacije. Stvaraoci ove aplikacije, profesori ekonomije sa Jejla, kažu da je naša averzija prema gubitku jača od sklonosti za pobedom.

25/12/2015 15:59

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments