Prednosti i mane veganske/vegeterijanske ishrane
Povezane objave
Dok vegeterijanci ne jedu samo meso, vegani ne konzumiraju nikakvu hranu životinjskog porekla (ni mleko, ni jaja, ni sir…). A koliko je ova ishrana zapravo zdrava?
Mane vegeterijanske/veganske ishrane
- Prema istraživanjima, vegani imaju 20% veći rizik od moždanog udara.
- Vegeterijanci konzumiraju manje holina- nutrijenta bez kojeg propadaju mozak i jetra. Njega ima u jajima, a vegani ne jedu jaja, te bi trebalo da konzumiraju suplemente.
- Gubitak kose, usled manjka proteina, nije ništa strano veganima i vegeterijancima.
- Promena raspoloženja koju uzrokuje hrana bez mesa takođe je problem veganima.
- Vegani i vegeterijanci takođe imaju veći rizik da pate od anksioznosti.
Prednosti veganske/vegeterijanske ishrane
- U studijama je pokazano da ishrana bez mesa poboljšava zdravlje srca.
- Vegani imaju manji rizik da obole od dijabetesa tipa 2.
Pogledajte još:
Ove namirnice pospešuju varenje!
Zašto ne verujemo naučnicima?
Biljke u službi zdravlja
Koliko je zdravo piti kafu "staru" nekoliko sati?
Jednostavan recept za savršen tonik
Kancer: Hrana za koju se pokazalo da ima direktnu povezanost s rakom a da nije meso
Da li dišete pravilno?
Koje decembarske namirnice čuvaju zdravlje?
Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*