3 esencijalna ulja u borbi sa sezonskim afektivnim poremećajem

28/12/2017 11:17

3 esencijalna ulja u borbi sa sezonskim afektivnim poremećajem

Sezonski afektivni poremećaj, odnosno depresija izazvana promenom godišnjeg doba ozbiljan je psihološki problem, a evo kako možete sebi da pomognete prirodom!

Tokom jeseni i zime, najčešće je izražen sezonski afektivni poremećaj, koji je praćen depresijom, razražljivošću i naglim promenama raspoloženja. Simptomi prestaju posle nekoliko nedelja, ali mogu biti nepodnošljivi, kako vama, tako i vašoj okolini.

Kako biste ublažili simptome SAP-a, pomoć potražite u prirodi.

Esencijalna ulja i sezonski afektivni poremećaj

Istraživanja su pokazala da mirisi mogu da utiču na poboljšanje našeg raspoloženja, ali i na povećanje apetita ili pak mogu da nas uspavaju. Ukoliko patite od promene raspoloženja, usled promene godišnjih doba, isprobajte ova tri esencijalna ulja, koja vam i te kako mogu pomoći.

Limun

Depresija, pa čak i sezonska, obično dolazi i sa simptomima umora i neobjašnjive tuge. Esencijalno ulje limuna ima moć da podigne nivo energije u telu. Jedna studija je pokazala da ulje limuna utiče na određene supstance u mozgu, te deluje kao antidepresiv. Limun je savršen miris za dom, pa se zato najčešće i koristi u brojnim sredstvima za čišćenje kuće.

Bergamot

U pitanju je plod nastao ukrštanjem kruškolikog limuna i seviljske narandže, koji izgleda kao limun ili pak limeta, ali je veličine narandže. Ima svež, citrusni miris, sa pomalo slatkastom i cvećnom aromom.

Opšte je poznato da su mirisi citrusa odlični podizači raspoloženja. Ulje bergamota pokazalo se delotvorno u borbi sa anksioznošću i promenama raspoloženja. Neke studije su čak uporedile i ovo esencijalno ulje sa lekovima koji se pripisuju u lečenju anksioznosti. U istraživanjima, pokazano je da je kod nekih pacova ulje pomoglo više, nego sami lekovi.

Pored mirisanja ovog ulja, možete ga koristiti i tako što ćete ga nanositi na kožu. Ukoliko ulje bergamota pomešate sa lavandom i koristite kao sredstvo za masažu, popravićete drastično svoje raspoloženje za kratak vremenski period.

Jasmin

Na Tajlandu, ovaj miris se već vekovima koristi u aromaterapiji, a najnovije studije pokazale su da jasmin utiče na raspoloženje. Pored toga što u mozgu budi osećaj zadovoljstva, miris ovog cveta povećava energiju tela. Uz to, jasmin deluje kao stimulans i sprečava depresiju.

28/12/2017 11:17

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments