Da li korona virus može da se proširi preko pošiljki iz Kine?

05/02/2020 09:14

Da li korona virus može da se proširi preko pošiljki iz Kine?

Korona virus brzo se širi i stanovnicima Kine više nije dozvoljeno da napuštaju svoje gradove. Međutim, za pošiljke koje idu iz ove države nije određen “karantin”. S obzirom na to da se iz Kine masovno poručuju stvari, naročito preko internet platformi kao što su Amazon i AliEkspres, ljudi širom sveta su se zabrinuli da li bi korona virus mogao da završi na njihovom pragu.

Pogledajte još: Simptomi korona virusa

Ovim povodom u Americi je održana i konferencija za medije na kojoj su američki zvaničnici iz svere zdravlja rekli da još uvek nema slučaja, a ni dokaza da virus može da se prenese preko paketa. Direktorka Centra za imunizaciju i respiratorne bolesti Centra za kontrolu bolesti, dr Nensi Mesonie, rekla je da ovaj virus ne može da preživi na površini predmeta i da je “veoma mali rizik da se virus raširi sa ambalaže paketa koji su putovali danima ili nedeljama na sobnim temperaturama”.

Još uvek nema istraživanja o ovom virusu jer je relativno nov, ali je ranije dokazano da njegovi “rođaci”, virus SARS i MERS žive samo nekoliko sati na površini. Budući da je pošiljkama iz Kine potrebno najmanje dva dana da stignu na bilo koju adresu, šanse da sa njima stigne i korona virus su gotovo nikakve.

Izvor: Nacionalna geografija

05/02/2020 09:14

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments