Bivši model Men’s Healtha objašnjava kako biti u formi i u 60. godini

23/03/2022 13:31

Bivši model Men’s Healtha objašnjava kako biti u formi i u 60. godini

Još 2007. godine, 45-godišnji Judžin Čarlsvort radio je kao model za Men’s Health. Sada sa 60 godina, u jednako dobroj formi, „uhvaćen“ je da bi otkrio tajne starenja i efikasnog treninga.

Kada se Judžin Čarlsvort prisetio vremena kada je postao model za Men’s Health 2007. godine, on se prosto zagrcnuo.

„To me je održalo u životu“, rekao je. „To me je držalo usredsređenim, držalo me angažovanim.”

Čarlsvort je tek pet godina ranije ušao u teretanu, sa 40 godina i usred krize s mentalnim zdravljem. On pripisuje da mu je teretana spasila život i kaže da je njegova priča dokaz da nikada nije kasno za početak treninga.

„Bilo je to veoma kratko vreme u mom životu. Došao sam do tačke preloma i nisam bio siguran da želim da nastavim da živim. Moj prijatelj je bio veoma aktivan u teretani u to vreme, video je da se raspadam i poveo me sa sobom. Mislio sam da je to gomila gluposti. Ali nastavio sam.”

I od tada ide. U početku se, kaže Čarlsvort, fokusirao na složeni trening kao brz način da se dovede u formu i sagori telesnu masnoću, putem čučnjeva, mrtvog dizanja i dizanja tegova iz trzaja. Međutim, kada je video da njegovo telo počinje da se menja, stekao je samopouzdanje i pronašao koristan izlaz za svoje probleme.

„Kada podignete tu šipku i držite je, možete na nju preneti svu svoju agresiju. Ona prolazi kroz opremu kao naboj, a onda to ne prenosite na druge ljude.”

Sada sa 60 godina, kada je mnogo srećniji i zdraviji, Čarlsvortov trening i dalje ide punom parom. Kaže da je tajna održavanja njegove fizičke forme svakodnevno vežbanje, što on radi, jer je trening sličan „jedenju ili disanju“. Međutim, morao je da napravi neka prilagođavanja u svojoj rutini, pa dok su čučnjevi i dizanje tegova koji su ga privukli MH-ovoj pažnji i dalje deo njegove rutine, mrtvo dizanje je sada potpuno van dnevnog reda.

„Previše je opasno jer vaše telo postaje krhko, a mišići se lakše cepaju kako starite“, objašnjava on. „Osim toga, potrebno je mnogo duže da se oporavi od povreda.”

Kako je Čarlsvort ušao u ozbiljnije godine, on je takođe dodao više kardio treninga u svoju rutinu i preporučuje drugim muškarcima da rade isto kako budu stariji. „Svi imamo tendenciju da postanemo manje aktivni kako starimo, tako da je održavanje kardio aktivnosti veoma važno“, kaže on.

Iako je prilagodio svoje treninge u poslednjih 15 godina, Čarlsvort ne veruje da je fitnes industrija učinila isto. On očajava zbog nedostatka raznolikosti u teretani i ne sviđa mu se ideja da je on jedini (skoro) penzioner u sali s tegovima. Kao zagovornik uticaja vežbanja na mentalno zdravlje, on veruje da se mora učiniti više kako bi teretane bile dobrodošle za sve.

„Ne postoji vizija za različite tipove ljudi. Nije se ništa promenilo za 15 godina, i ako ništa drugo, postalo je još gore. Želim da pomognem ljudima koji se plaše da uđu u teretanu. Toliko me uznemirava što imamo toliko teretana, ali one su veoma odbojne za veliki broj ljudi.”

Da bi se suprotstavio ovome, on traži od redovnih teretana da budu prijateljski raspoložene prema pridošlicama, da kažete dobro jutro osobi pored vas i „prestanite da hodate unaokolo s rukama raširenim kao da ste ojedeni ispod pazuha“.

Za svakoga koga plaše teretane prepune ljudi koji, iskreno, liče na njega, on ima ovu poruku: „Ne dozvolite da vas telo zavara da mislite da neko ima savršen život. Mentalno zdravlje je jednako važno. Da li želite da funkcionišete i da budete srećni? Ili da imate izrezane trbušnjake i budete psihički nestabilni? Nije sve u teretani samo napumpavanje gvožđa, ona mi je pružila dobar put kada sam bio tako blizu da idem onim lošim.“

A kako će Judžin proslaviti što je u formi sa 60 godina? Uz krstarenje, naravno. „Već sam dobio osmeh na licu jer vidim sebe kako hodam po brodu sa 60 godina, i imaću par Speedo kupaćih“, smeje se on.

23/03/2022 13:31

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments