9 vitamina koji se bore sa depresijom

15/01/2023 09:20

9 vitamina koji se bore sa depresijom

Ishrana kojoj manjka vitamina i minerala može biti ključna za depresivna stanja i neraspoloženje. U nastavku otkrijte koji su to vitamini najvažniji za borbu protiv depresije.

Vitamin D

Manjak sunčeve svetlosti, naročito zimi, doprinosi pojavi deprsije. Pored izlaganja sunčevoj svetlosti, koristite suplemente vitamina D, ovaj vitamin možete dobiti iz namirnica kao što su jaja, puter, riba, pečurke i riblje ulje.

Omega 3 masne kiseline

Ove kiseline igraju važnu ulogu u funkciji i zdravlju mozga, utiču na poboljšanje raspoloženja i na bolju kognitivnu funkciju. Kao što je poznato, omega 3 nalaze se u ribi, ali i semenkama, poput čija semenki i oraščastim plodovima.

Vitamin B6

Poznat i kao piridoksin, vitamin B6, utiče na brojne kako fizičke, tako i mentalne funkcije. Uz to što jača nerve, ovaj vitamin bori se sa depresijom, naročito onom izazvanom hormonima. Vitamin B6 nalazi se u piletini, ćuretini, tunjevini, mleku, siru, pasulju, spanaću, šargarepi i semenkama suncokreta.

Vitamin B3

Nijacin, odnosno vitamin B3, utiče na proizvodnju serotonina- hromona sreće, a najbolji prirodni izvori ovog vitamina su posno meso, džigerica, pivski kvasac, riba, jaja, pšenične klice, kikiriki i avokado.

Vitamin B12

Ovaj vitamin poznat je po tome što podiže raspoloženje i energiju, te uklanja depresiju. Sardine, jagnjeće meso, kozji i feta sir, te goveđa jetra su odlični izvori ovog vitamina.

Folna kiselina

U pitanju je zapravo vitamin B9, koji pomaže telu da stvara nove ćelije. Pored toga što je neophodan trudnicama, nedostatak ovog vitamina uzrokuje depresiju, jer pomaže sintetizovanju serotonina. Folnu kiselinu sadrže zeleno lisnato povrće, koren povrća, džigerica, meso organa (bubrezi), mleko, jaje, suvi pasulj, grašak i kikiriki.

Vitamin C

Dosta studija pokazale su vezu izmežu vitamina C i raspoloženja. Vitamin C nalazi se u kupusu, citrusnom voću, koprivi, španatu, šipku, crvenoj papriki, višnjama, jagodama, te u dinji i ribizlama.

Gvožđe

Manjak gvožđa uzrouje letargiju, pad energije, umor i promenu raspoloženja. Namirnice bogate gvožđem su kopriva, španat, životinjski protein, sočivo, mleko i soja.

Magnezijum

Ovaj mineral opušta mišiće i igra ključnu ulogu u lučenju hormona. Takođe, leći nesanicu. Nalazi se u oraščastom voću, lisnatom povrću, namirnicama od celog zrna, kao i u pasulju.

15/01/2023 09:20

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments